Koliko zarađuju direktori nacionalnih parkova i parkova prirode

Ekonomija 30. sep 202316:02 22 komentara
rendžeri nacionalni park
Ilustracija/Shutterstock/Kelly vanDellen

Većina direktora javnih preduzeća čija je delatnost zaštita i unapređenje prirode u Srbiji mesečno prihoduju mnogo više nego što je prosečna plata u Srbiji koja je za jul mesec iznosila 83.781 dinara, pokazuju podaci iz njihovih imovinskih karata objavljenih na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Četvoro direktora javnih preduzeća koja su zadužena da brigu o očuvanju prirodnih i kulturnih dobara obavljaju i odborničku funkciju ili su je obavljali nekada, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije. Sa druge strane, četvoro direktora svoju imovinu nisu prijavili.

Javnim preduzećem „Nacionalni park Kopaonik“ upravlja direktor Bojan Milovanović.

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije ovaj funkcioner obavlja dve funkcije. Prvu funkciju direktora „Nacionalnog parka Kopaonik“ obavlja od 2008. godine, a drugu funkciju odbornika vrši u SO Raška od 2020. godine.

Poslednji izveštaj o imovini i prihodima podneo je 2010. godine kao direktor NP Kopaonik i tada je prijavio platu u iznosu od 70.000 dinara. Kao izvor primanja naveo je „sopstveni“.

Shutterstock/springtime78

Odluka o osnivanju ovog preduzeća doneta je 1989. godine, a osnovni zadatak je zaštita i unapređenje prirode i životne sredine Kopaonika.

Javno preduzeće je preduzeće koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje osniva Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave (Zakon o javnim preduzećima, član 3, stav 3).

Javnim preduzećem „Stara Planina“ sa sedištem u Knjaževcu rukovodi Goran Karadžić.

Prema izveštaju Agencije iz 2023. godine ovaj funkcioner mesečno zarađuje 210.000 dinara za obavljanje direktorske pozicije na čelu JP „Stara Planina“.

Shutterstock/fedo_r

To nije jedina funkcija koju Goran Karadžić obavlja.

Prema istom izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije iz 2023. godine, ovaj funkioner vrši i odborničku funkiju u GO Vračar, a na tom položaju prijavljuje mesečnu zaradu od 1.100 dinara.

Karadžić je 2020. godine Agenciji podeno izveštaj iz koga može da se vidi da je obavljao čak četiri funkcije i na taj način mesečno prihodovao iz budžeta Republike Srbije sa 453.600 dinara.

Tada je ovaj funkcioner pored odborničke plate u GO Vračar i plate direktora NP „Stara planina“ koja je tada iznosila 196.000 dinara mesečno prihodovao 171.500 dinara kao direktor „SP Resort“ d.o.o. Kalna. Četvrta plata stizala je iz „Slavija hoteli“ d.o.o. Beograd gde je obavljao funkciju pomoćnog direktora i mesečno zarađivao 85.000 dinara, pokazuju podaci Agencije.

Prema Zakonu o javnim preduzećima direktore imenuje Vlada na period od četiri godine na osnovu sprovedenog javnog konkursa (član 24).

Javnim preduzećem „Nacionalni park Tara“ sa sedištem u Bajinoj Bašti od 2015. godine rukovodi Dragić Karaklić. Ovo preduzeće se najvećim delom finansira iz sopstvenih sredstava, pa se tako plata direktora i plate zaposlenih ne isplaćuju iz budžeta Republike Srbije.

Prema poslednjem izveštaju Agencije ovaj funkcioner prijavio je godišnji prihod od 1.590 dinara, a kao izvor prihoda navodi „samodohodovano javno preduzeće“.

U razovoru za N1, Dragan Karaklić je kazao da njegov mesečna plata iznosi 123.000 dinara, te da podaci koji stoje u poslednjem izvešaju Agencije nisu tačni.

U prethodnoj godini, ovaj funkcioner obavljajući posao direktora NP „Tara“ prijavio je godišnju zaradu od 1.287.195 dinara. Uz to, Karaklić je Agenciji prijavio godišnji prihod od dnevnica kao direktor NP u iznosu od 59.800 dinara.

Dragan Karaklić u svojoj imovinskoj karti beleži i dnevnice koje je zaradio obavljajući odborničku funkciju u SO Bajina Bašta.

Shutterstock/Slavica Stajic

Javnim preduzećem „Nacionalni park Đerdap“ sa sedištem u Majdanpeku od 2022. godine upravlja Saša Janošević.

Kao direktor ovog preduzeće mesečno prihoduje sa 126.000 dinara. Pored upravljanja nacionalnim parkom, Saša Janošević obavlja i funkciju odbornika u SO Majdanpek ali odborničku platu nije prijavio, pokazuju podaci Agencije.

Mitar gavric/Panthermedia/Profimedia

Rezervatom prirode „Uvac“ d.o.o. od sedine 2023. godine upravlja Nikola Šaponjić.

Na sajtu Agencije stoji da Nikola Šaponjić prihoduje mesečno sa 1.325.800 dinara, a kao izvor prihoda navodi „usluge i naknade“. Međutim, Šaponjić je demantovao ovaj podatak i rekao za portal N1 da je došlo do greške prilikom podnošenja izveštaja Agenciji. U razgovoru je kazao da mesečno zarađuje 83.000 dinara.

Shutterstock/Mita Stock Images

Preduzećem „Park Palić“ d.o.o. upravlja Valerija Denč. Prema poslednjem izveštaju Agencije iz 2021. godine mesečno je prihodovala sa 115.000 dinara. Valerija Denč je i zamenica predsednika SO Kanjiža gdemesečno zarađuje 21.000 dinara.

Shutterstock/Mita Stock Images

Četvoro direktora „bez prihoda“

Agenciji za sprečavanje korupcije imovinu nije prijavilo četvoro funkcionera koji vode brigu o zaštiti prirode i kulturnim dobrima.

Direktor Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ Živko Cvetković nije podneo izveštaj Agenciji.

Javnim preduzećem „Nacionalni park Šar-planina“ sa sedištem u Opštini Štrpce upravlja direktorka Violeta Stamenković koja, prema podacima Agencije, nikada nije prijavila imovinu.

Parkom prirode „Morka Gora“ d.o.o. upravlja direktor Radomir Stojić koji nije prijavio imovinu Agenciji.

Shutterstock/Nenad Nedomacki
Gryf/Alamy/Alamy/Profimedia
Shutterstock/Sun_Shine
Shutterstock/Ovidiu Alexa

Imovinu nije prijavila ni direktorka Iskra Maksimović koja upravlja Tvrđavom „Golubački grad“ d.o.o.

Spisak svih javnih preduzeća na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima pogledajte ovde.

Pogledajte i: