Počela izgradnja brze saobraćajnice Požarevac-Veliko Gradište-Golubac

Biznis 05. nov 202111:50 > 12:14 3 komentara
Građevinske mašine, Dunavski koridor
Tanjug/Rade Prelić

Izgradnja brze saobraćajnice Požarevac-Veliko Gradište-Golubac (Dunavski koridor), duge 67,9 kilometara, počela je danas, a radovi će koštati 337 miliona evra.

Glavni izvođač radova je kineska državna kompanija Šandong haj spid, a podizvođači će biti srpske firme.

Planirano je da prva od tri deonice bude završena do kraja 2023. godine, a cela saobraćajnica do novembra 2024.

Na trasi saobraćajnice biće više od 20 mostova i nadvožnjaka, uključujući novi most preko Velike Morave.

Početku radova prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, ambasadorka Kine Čen Bo i predstavnici kompanije Šandong.

Vučić je rekao da je početak izgradnje Dunavskog koridora jedan od najvažnijih događaja za Braničevski okrug koji je jedan od najvećih i najlepših u Srbiji.

„Decenijama nismo dovoljno pažnje poklanjali Požarevcu i svim okolnim opštinama i to se sada menja“, kazao je Vučić i najavio da će biti izgrađena i dva kraka brze saobraćajnica od Golupca – prema Brzoj Palanci i prema Kladovu i dalje prema Negotinu, kako bi istočna Srbija bila povezana sa Beogradom i Novim Sadom.

Izgradnjom i obnovom infrastrukture u tom delu Srbije stvaraju se, kako je istakao, bolji uslovi za privlačenje značajnih investitora, ali i dolazak većeg broja turista.

„Obezbeđujemo opstanak istočne Srbije i ovo je prilika da se pozovu ljudi iz inostanstva da razmišljaju o povratku u svoju zemlju“, rekao je Vučić.

Zahvalio je Šandongu što je ponudio više nego solidnu cenu za radove na Dunavskom koridoru.

Izvršni direktor Šandonga Meng Jan rekao je da ta kompanija učestvuje u značajanim infrastrukturnim projektima u Srbiji. Ona, istakao je, time doprinosi obnovi srpske privrede i jačanju saradnje Kine i Srbije.

Podsetio je da ta kompanija posluje u više od 100 zemalja, a u Srbiji je gradila saobraćajnice od Obrenovca do Ljiga i od Iverka do Lajkovca, gradila je Kineski kulturni centar u Beogradu i gradi garaže u glavnom gradu Srbije.

Komentari (3)

Vidi sve komentare