Brnabić obrazlaže budžet: Srbija će imati najveći kumulativni rast u Evropi

Biznis 23. nov 202111:05 > 13:12 77 komentara

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije rekla je da se budžet za 2022. godinu usvaja u vremenima krize, a on se, kako je rekla naslanja na sve što je prethodne godine urađeno, a posebno je istakla da je Vlada uspela da sprovede tri paketa pomoći privredi i građanima Srbije u visini od osam milijardi evra.

„Mi očekujemo da nam rast do kraja godine bude iznad sedam odsto BDP-a, a to je jedan od najboljih rezultata u Evropi i to je ogroman uspeh. Za 2022. godinu mi smo predvideli da će nam rast biti 4,5 odsto, a sa tim pokazateljima – u najtežim godinama posle Drugog svetskog rata – Srbija će imati kumulativni rast najveći u Evropi – preko 10 odsto BDP-a“, rekla je Brnabić obrazlažući Predlog zakona o budžetu pred poslanicima Skupštine Srbije.

Povezane vesti

Za 2021. godinu kaže da je prva godina u istoriji Srbije u kojoj će BDP preći 52 milijarde evra, a uporedila je sa 2012. godinom kada je, kako Brnabić kaže, BDP bio oko 33,7 milijardi evra. Ona je dodala da će do kraja godine prosečna plata u Srbiji biti preko 600 evra i navela da je Srbija na dobrom putu da dostigne cilj da do 2025. godine prosečna plata bude 900 evra, a penzije 430 i 440 evra.

U Narodnoj skupštini počinje sedma sednica drugog redovnog zasedanja u 2021. godini, a na dnevnom redu je sedamnaest tačaka, među kojima je prva tačka dnevnog reda Predlog zakona o budžetu za 2022. godinu.

Odbor za finansije i budžetska pitanja juče je usvojio Predlog zakona o budžetu, a ministar finansija Siniša Mali rekao je da su dva glavna cilja budžeta – poboljšanje životnog standarda stanovništva i dalji rast privrede. U budžetu za 2022. predviđeno je povećanje plata u javnom sektoru za sedam odsto, odnosno za vojsku i zdravstvo osam odsto, a povećanje penzija će biti – prema najavama ministra finansija – 5,5 odsto, nakon usklađivanja sa švajcarskom formulom.

Švajcarska formula podrazumeva usklađivanje penzija sa inflacijom i sa rastom plata u javnom sektoru. Siniša Mali poručio je da će penzionerima biti isplaćena novčana pomoć od 20.000 dinara u februaru mesecu.

U budžetu za 2022. godinu izdvajanja za kapitalne investicije iznose 486 milijardi dinara. Fiskalni savet, uoči današnje sednice o budžetu, izneo je kritiku da Vlada nije dala „cost benefit analizu“, odnosno analizu opravdanosti ključnih kapitalnih projekata i da javnost ne zna zbog čega je opravdano da se novac – kako su naveli – da za izgradnju nacionalnog stadiona, umesto za unapređenje komunalne infrastrukture. Još jedna od kritika Fiskalnog saveta je da Vlada u planiranju budžeta nije dovoljno uzela u obzir energetsku krizu, koja bi mogla da se nastavi i naredne godine.

Maja Đurić

Ukupni planirani prihodi su 1.516,8 milijardi dinara, a rashodi 1.717 milijardi, planirani deficit budžeta je tri odsto, a budžet je projektovan na privrednom rastu od 4,5 odsto BDP-a. Na današnoj sednici Skupštine Srbije je i Predlog zakona o eksproprijaciji.