Počeli pregovori advokata i banaka o sporovima oko troškova obrade kredita

Ekonomija 28. dec 202119:05 > 29. dec 2021 14:31 25 komentara

Advokati i Udruženje banaka su po prvi put zajedno seli za sto da pregovaraju o sporovima koji su vođeni pre ovogodišnje odluke Vrhovnog kasacionog suda, a u vezi sa troškovima obrade kredita. Kako je za N1 rekla predsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović, ima volje da se nađe rešenje, a razgovori će biti nastavljeni i nakon praznika.

Sastanku u Udruženju banaka su prisustvovali, pored predsednice Advokatske komore Srbije, sekretar Upravnog odbora AKS Biljana Bjeletić i grupa advokata koja vodi bankarske predmete koji su koautori predloga lex specijalisa koji je prosleđen udruženju banaka.

Pročitajte još:

„Predmet razgovora da se nađe rešenje da uopšte nema tih sudskih predmeta. Jednostavno da dođe do nekog, na sudu bi se to zvalo poravnanje. Da vidimo kako to da rešimo – da sud ne bude opterećen tim masovnim sporovima, a da to bude u interesu i banaka, i klijenata, i advokata. Jer, ako se do tog rešenja ne dođe sporovi će se nastaviti neće oni iščeznuti nakon Nove godine ili uskoro. Pokušavamo da nađemo rešenje da se ti sporovi reše“, kaže Milutinović za N1.

Ona objašnjava da je AKS podnela više predloga i inicijativa nakon što se 16. septembra pojavila dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita.

„Jedna od tih inicijativa je i predlog donošenja posebnog zakona kojim bi se rešili sporovi u toku a koji za predmet imaju troškove obrade kredita. Predlog je poslat Udruženju banaka, Ministarstvu finansija, Narodnoj banci, Vladi Republike Srbije i Ministarstu pravde“, kaže Milutinović.

Kaže da su tražili i dobili uporednu analizu Instituta za uporedno pravo na temu kako su troškovi obrade kredita regulisani u zemljama Evropske unije i regionu kao i kakva je praksa Evropskog suda pravde. Tu analizu su prosledili Udruženju banaka.

Razgovori Advokatske komore Srbije i Udruženja banaka biće nastavljeni 10. januara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare