Počeli razgovori misije MMF s delegacijom Srbije

Biznis 23. mar 202313:42 12 komentara
N1

Sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije (NBS) počeli su zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Delegaciju Srbije predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, a u razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.Misija MMF-a, koju predvodi Donal Mek Getigen, boraviće u Beogradu do 4. aprila.

Pročitajte još:

Razgovori sa predstavnicima te međunarodne finansijske institucije odvijaju se u okviru prvog razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je MMF odobrio Srbiji 19. decembra 2022.

Tokom misije biće razmotrena sprovođenje i efikasnost mera ekonomske politike u uslovima izazova koja dolaze iz međunarodnog okruženja, izgledi srpske ekonomije u narednom periodu, kao i realizacija ciljeva ekonomskog programa koji je podržan stendbaj aranžmanom, navodi se u saopštenju NBS.

Program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku. Pored toga, sprovešće se i konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, koje se redovno obavljaju sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije ove međunarodne finansijske institucije.

Prethodne konsultacije sa Srbijom obavljene su 2021. godine.

Komentari (12)

Vidi sve komentare