Počelo podnošenje zahteva za nabavku traktora preko IPARD-a

Biznis 17. feb 202214:071 komentar
traktori paori banat protest n1
N1

Od danas do 22. aprila poljoprivredna gazdinstva mogu da podnesu zahtev za podsticaje za nabavku novih traktora u okviru pretpristupnog programa EU - IPARD fonda. Obuhvaćeni su, kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede - sektori mleka, mesa, voća i povrća, ostalih useva (određene vrste žitarica i industrijskog bilja), grožđa i jaja.

Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaja za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora raspisala je Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Predmet javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u nabavku novog traktora, sa standardnim delovima, uređajima i opremom za izvođenje poljoprivrednih radova, uključujući pripadajuću traktorsku kabinu“, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Snaga traktora čija se nabavka subvencioniše iz IPARD sredstava, kako se ističe – zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje.

„Na primer, ako se neko bavi voćarstvom i ima od dva do 10 hektara prijavljenih površina pod zasadom, moći će da nabavi traktor snage do 60 kW. Jači traktor, do 80 kW, moći će da nabavi ako ima veće površine, između 10 i 50 hektara. Traktor može biti vrste T1 do T5 ili S1 do S5 u smislu posebnog propisa koji uređuje podelu motornih i priključnih vozila i tehničke uslove za vozila u saobraćaju na putevima i treba da ispunjava uslove u oblasti zaštite životne sredine uređene propisima Evropske unije u ovoj oblasti, a sa kojima su usklađeni propisi Republike Srbije“, pojašnjava se u saopštenju ministarstva.

Ovim pozivom, ističe se, obezbeđena su sredstva u visini od 1,35 milijardi dinara.

Komentari

Vaš komentar