Počeo da radi površinski kop u rudniku „Soko“

Ekonomija 31. jan 202313:55 5 komentara
površinski kop soko dubravka đedović
Emilija Jovanović/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je rudnik uglja "Soko", gde je danas počeo da radi zamenski površinski kop "Biljkina Struga" koji će omogućiti proizvodnju u tom rudniku do ispunjavanja svih uslova za bezbedan rad podzemne eksploatacije.

Ona je rekla da se sagledavaju uslovi za obnavljanje proizvodnje u podzemnoj eksploataciji, koja je obustavljena posle nesreće u kojoj je poginulo osam rudara, jer se neće dozvoliti da se ljudi vrate na posao dok ne bude sigurnost u njihovu povećanu bezbednost.

„Otvaranje površinskog kopa dogovoreno je u pregovorima koje smo krajem prošle godine imali sa sindikatima i poslovodstvom JP PEU Resavica. Održavanje kontinuiteta proizvodnje u rudniku ‘Soko’ omogućiće veću finansijsku stabilnost preduzeća, a time i manju zavisnost od subvencija države, dok će rudari iz podzemne eksploatacije imati mogućnost da budu više radno angažovani, uz visok stepen bezbednosti na radu“, navela je Đedović.

Đedović je naglasila da je Srbija čvrsto opredeljena za zelenu tranziciju, ali da ugalj i dalje ima veliki značaj za energetsku stabilnost zemlje, te da će otvaranje novog kopa omogućiti dodatne količine uglja za energetski sistem.

Krajem prošle godine nađeno je kompromisno rešenje za zaposlene u ovom preduzeću kojima su povećane plate, ali uprkos tome Resavica radi uz velike subvencije države, dodala je.

Danas imamo lepu vest, otvaranje novog površinskog kopa koji je planiran još od 2018. godine, ali posla ima mnogo u danima i mesecima koji dolaze da bi on mogao da proizvodi ugalj kojeg ima oko 300.000 tona, rekla je Đedović.

Tokom obilaska rečeno je da će se na površinskom kopu „Biljkina Struga“ u prvih nekoliko meseci vršiti otkopavanje otkrivke, a nakon toga počeće eksploatacija visoko kaloričnog uglja iz ovog ležišta, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare