Početak generalnog štrajka u kompaniji „Fijat plastik“ odložen za 17. februar

Biznis 08. feb 202119:492 komentara
Ilustracija/N1

Potpuna obustava rada u fabrici "Fijat plastik" koja je, zbog smanjenja zarada, bila najavljena za četvrtak, odložena je za 17. februar, rečeno je u Štrajkačkom odboru. U tom odboru kažu da je datum generalnog štrajka pomeren iz "taktičkih razloga", jer je moguće da će prvobitno najavljeni 11. februar biti neradni dan, kao i da bi se poslodavcu dala nova šansa za pregovore.

U fabrici se od 12. januara održavaju jednočasovni štrajkovi upozorenja jer radnici traže da im se ne smanjuju plate, odnosno da se zarade vrate na nivo od pre 1. januara 2021. godine.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković je rekao, gostujući večeras u emisiji „Pravi ugao“ na RTV Vojvodina da su zaposleni nezadovoljni jer im je poslodavac smanjio plate kroz umanjenje regresa za više od 50 posto tako što je samoinicijativno izmenio važeći Pravilnik o radu.

Prethodno je sindikat „Fijat plastik“ odbio da potpiše Kolektivni ugovor sa poslodavcem koji je ranije, posle pregovora, prihvatio Samostalni sindikat u FCA (Fijat Krajsler automobili Srbija).

Kolektivni ugovor, kako kažu u sindikatu „Fijat plastik“, nikada nisu dobili na uvid od poslodavca.

S druge strane, njihove kolege u kompaniji FCA su ga potpisali, iako, kako navode u Fijat plastik, „90 posto radnika nije ni znalo šta je to potpisano“.

„Za nas je sporna stavka koja vredja dostojanstvo radnika, zabrana štrajka u kompaniji, iako ustav Srbije kaže da svaki radnik ima neotudjivo pravo na štrajk u borbi za svoja ekonomska i profesionalna prava“, rekao je Miljković.

On je rekao da se jednoj „zamršenoj“ rečenici kaže da ako radnici štrajkuju praktično ostaju na minimalcu, jer gube bonus, regres i topli obrok

Miljković je rekao da su i inače u ovim uslovima kada je manje radnih dana, plate niže za 8.000 do 12.000 mesečno jer zaposleni primaju 60 posto za dane plaćenog odsustva, po Zakonu o radu.

„Uz smanjenje regresa mi dolazimo na par hiljada dinara od minimalca. Pa jel vi mislite da mi možemo da prehranimo porodice od tog novca ?“, pitao je Miljković.

U Štrajkačkom odboru tvrde da Fijat plastik posluje „u plusu“ i korisnik je državnih subvencija, te su uvereni da nema razloga za umanjenje zarada.

Fabrika „Fijat plastik“ u Kragujevcu ima 90 radnika i sestrinska je firma kompanije „Fijat Krajsler automobili Srbija“(FCA), za koju proizvodi branike za model 500L.

Komentari

Vaš komentar