Početak radova na izgradnji metroa – bez zvaničnika sa ašovima, ali uz protest

Ekonomija 22. nov 202119:07 25 komentara

Počela je izgradnja beogradskog metroa... Ili preciznije, kako piše na tabli gradilišta u Makiškom polju: gradi se infrastruktura i nasipa se teren za depo metroa. Bageri su proradili bez svečane ceremonije, bez predstavnika republičke i gradske vlasti, a predsednik države najavljuje obilazak narednih dana. Građani, predstavnici ekoloških pokreta i opozicionih političkih partija, u znak protesta blokirali su na nepuna dva sata put ka Železniku. Kažu da su ovim projektom ugroženi vodoizvorište i snabdevanje Beograda pijaćom vodom.

Dva bagera koja ispod zastava Srbije, Kine i Francuske kopaju po Makiškom polju ili, kako je to rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ovo je korak od sedam milja na koji se čekalo pola veka. Ali ni on, ni ministri, ni premijerka, ni predsednik nisu napravili neuporedivo manji korak da bi prisustvovali početku izgradnje prve linije metroa – nije bilo zvaničnika sa ašovima.

Povezane vesti

Ali jeste bilo građana, bez motika. Metro koji treba da reši saobraćajne probleme, već prvog dana radova izazvao je jedan – blokiran je put ka Železniku iz protesta onih koji se ne slažu sa gradnjom na 130 godina starom vodoizvorištu.

„Mi ćemo se dogovoriti koliko sutra da sednemo, građane da pozovemo i da napravimo plan kako mi ovo da branimo. Ako treba da pravimo straže ovde, ako treba smene, da vidimo šta je plan“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta.

A plana i to iz 2012. prisetili su se predstavnici bivše vlasti, kao odgovor na tvrdnje sadašnje vlasti da ne može da veruje da je neko protiv izgradnje metroa i napretka.

„Mi nismo protiv izgradnje metroa, prethodna gradska vlast imala je projekat iz 2012. koji su projektovali stručnjaci i koji bi koštao 2,2 milijarde evra, za razliku od ovog koji su projektovali političari i koji će koštati tri puta više minimum“, kaže Mila Popović iz SSP.

Vučić objasnio da, kako je rekao, slučajno nije bio planiran za posetu Makišu i da će radove na metrou obići narednih dana. Sa obilaska nekih drugih budućih šina poslao poruku da su oni koji su protestovali radnicima oduzimali vreme, a građane maltretirali.

„Zato što ste vi zgubidani, jer ne znate šta ćete sa sobom u 10 i 11 prepodne, e ‘ajde da zaustavimo, ova jedna se prebacila sa gađanja jajima murala da ode dole, ovaj drugi ne zna koga da kandiduje, ovaj treći ne zna kako da prevari koalicionog partnera, ovaj četvrti ne zna šta će tu i tu i tako oni mogu da se skupljaju svaki dan, a pošten narod mora da radi“, rekao je predsednik Vučić.

Onda bi, valjda, predsednik svih građana trebalo da se zapita i da li i ljudi koji su tada bili u Novom Sadu ne znaju šta će sa sobom u 12 sati, ako su došli na početak radova na izgradnji pruge Novi Sad-Kelebija.

Inače, struka je još jednom objasnila da Beograd nema problema sa pijaćom vodom i da se vodoizvorište u Makišu prirodno prečišćava već decenijama. Zbog ovih radova, upozoravaju, i najmanje zagađenje na jednom mestu trovaće vodu kilometrima daleko.

N1: Najave da će se ovde graditi nasipi i kolektori da li je dovoljne potvrde da se vodoizvorište može sačuvati kako to tvrdi gradska vlast?

„Pojedinačni kolektori, reći će vam svaki iskreni hidrogeolog sa Rudarsko geološkog faklulteta, pa i mi geohemičari s Hemijskog, nema nekog posebnog smisla, to je loša procena i loš pristup i ne može da da rezultat. Zar to nije moglo da se radi na nekom drugom, logičnijem mestu, a ne na vodoizvorištu Makiš“, kaže Branimir Jovančičević.

Izvođači radova poručuju da će se infrastruktura i depo budućeg metroa na ovom mestu graditi naredne tri godine, a da će prva metro linija Železnik-Mirijevo biti otvorena 2028. godine.