Pogačar: Sraman predlog države u vezi sa naplatom poreza frilenserima

Biznis 28. jun 202213:48 > 14:01100 komentara
Frilenser, frilenseri, rad na kompijuteru, kompijuter, posao, onlajn posao
Shutterstock/ilustracija

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar ocenio je u saopštenju da je država, u okviru radne grupe za rešavanje statusa frilensera, iznela "sraman predlog" u vezi sa naplatom poreza i doprinosa i najavio da će to udruženje izneti sopstveni predlog rešenja na sastanku radne grupe u petak, 1. jula.

Prema kalkulaciji Udruženja na osnovu predloga države, objavljenog na njihovoj Fejsbuk stranici, frilenseru koji ima priliv od 120.000 dinara mesečno naplaćivalo bi se 42 odsto na ime poreza i doprinosa, što znači da bi njegov neto mesečni prihod bio 69.498 dinara.

Pročitajte još

Sa prilivom od 100.000 dinara, mesečni neto iznos posle naplate poreza i doprinosa bio bi 59.528 dinara, dok bi onaj ko ostvari priliv od 60.000 dinara po oporezivanju mogao da računa na neto iznos od 39.588 dinara mesečno.

U kalkulaciji stoji da se od ukupnog priliva oduzima „besteretni iznos“ od 19.300 dinara, a potom naplaćuju porez od 20 odsto, doprinos za PIO od 11 odsto na teret poslodavca i 14 odsto na teret zaposlenog, kao i doprinos za zdravstveno od 5,15 odsto na teret zaposlenog.

„Nakon godinu i po dana objašnjavanja u radnoj grupi kako je rad preko interneta nesiguran, da tu nemate ni ugovor, da možete dobiti otkaz bilo kad, da može lako da se desi da vam ne isplate honorar, da ne možete na biro, da nemate bolovanje ni trudničko, iznet je sraman predlog države kojim bi ako zaradite 120.000 dinara država uzimala 42 odsto ili 50.000 dinara, a da pritom nemate nijedno pravo regulisano“, poručio je Pogačar.

Ocenio je da je tako država „prevazišla samu sebe“, iznevši apsurdan i gori predlog nego što je bilo zakonsko rešenje 2020. godine, kada su frilenseri protestovali.

„Bez obzira na raznorazne zlonamerne komentare koje smo slušali od pregovora 2021. godine pa nadalje, hteli to Siniša Mali, Ana Brnabić, Aleksandar Vučić ili ne, rad preko interneta je stvar budućnosti. Jedino je pitanje hoće li država uvesti pravedan poreski model ili će oterati ljude iz zemlje, a oni koji ostanu neće imati izbora nego da primaju novac ilegalno“, ocenio je Pogačar.

Poručio je da frilenseri ne nameravaju da stanu dok se ne izbore za pravedan poreski model.

„Nadam se da su u državnoj upravi svesni da pad sistema u katastru nije najgora stvar koja može da im se desi. Zato se vidimo na sastanku radne grupe u petak, kada ćemo izneti naš predlog za opstanak frilensera u Srbiji. Ukoliko ne bude bilo sluha, spremni smo i na radikalnije mere“, najavio je Pogačar.

Komentari

Vaš komentar