Pogačar za N1: Istina je, dogovorili smo se sa Vladom o oporezivanju frilensera

Biznis 21. apr 202120:15 > 22:04 301 komentara

Tačno je - dogovor sa Vladom Srbije je postignut, potvrdio je za portal N1 Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu. Frilenseri dobijaju veće poresko oslobođenje, za uplaćene doprinose biće im priznat radni staž, a budući poreski nameti neće im od 1. oktobra ove godine biti veći, pošto će se amandmanima na predlog zakona brisati predviđeno smanjenje neoporezivog dela.

„Normirani troškovi (poresko oslobođenje) podižu se sa 43 odsto na 50 odsto, a frilenserima će biti omogućeno da upišu radni staž u proteklih pet godina, srazmerno uplaćenim doprinosima“, rekao je Pogačar.

Ono što je bila ključna zamerka na predlog Vlade oličen u predlozima zakona koji su trenutno u skupštinskoj proceduri, a to je podizanje poreskih nameta od 1. oktobra 2021. – ispravljeno je.

„Neoporezivi deo neće se od 1. oktobra ove godine smanjivati na 18.300 dinara, već će novi predlog oporezivanja – ovi sada dogovoreni uslovi, važiti do 1. januara 2022. godine“, pojasnio je Pogačar.

Vlada je saopštila da je usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu biti pomeren na 1. januar 2022. godine „do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi“.

Kako je za portal N1 potvrdio MIran Pogačar, ovi predlozi zakona – reč je o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju – neće se povlačiti iz skupštinske procedure, već će se kroz amandmane izmeniti predviđeni uslovi na danas dogovorene.

Ko će imati pravo na staž

Frilenseri koji pređu određenu granicu prihoda za proteklih pet godina i budu kroz reprogram uplaćivali poreze i pripadajuće doprinose, imaće pravo da im se prizna radni staž na ime uplaćenih doprinosa, pojasnio je Pogačar.