Pokrenuta Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka

Biznis 13. apr 202115:27
haker, hakovanje, programer, programiranje, kompjuter,
Shutterstock

Pod sloganom “BeRiskProtected” pokrenuta je Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka u cilju što boljeg informisanja poslovne zajednice o rizicima koje nosi digitalno poslovanje - bilo da se radi o sajber napadima, socijalnom inženjeringu ili nameri, odnosno nemarnosti zaposlenih, saopštili su pokretači Inicijative - portali Sve o osiguranju i Sve o novcu.

„Prema podacima iz istraživanja kompanije Kaspersky, čak 59 odsto organizacija svih veličina širom sveta označilo je bezbednost podataka kao najveću brigu koja se tiče IT bezbednosti. Ovo ne treba da čudi, ako znamo da je 46 odsto kompanija prošle godine iskusilo neki vid curenja podataka, kao posledicu različitih sajber incidenata. Pored narušene reputacije i poverenja korisnika i klijenata, trošak koji su kompanije usled toga imale varirao je od prosečnih 101.000 dolara za mala i srednja preduzeća do 1,09 miliona dolara za velike korporacije”, kaže Dragan Davidović, direktor B2B poslovanja kompanije Kaspersky za istočnu Evropu, koja se, kako se navodi, priključila Inicijativi.

Povezivanje IT sektora i finansijskih institucija radi unapređenja usluga sajber bezbednosti i bezbednosti podataka privrednih subjekata u Srbiji, trebalo bi, kako se navodi u saopštenju, u budućnosti da doprinese da naše poslovno okruženje bude prepoznato na svetskoj mapi rizika kao jedno od bezbednijih za ulaganje i poslovanje, kad je reč o čuvanju podataka.

„Prema Izveštaju o sajber štetama, koji je kompanija Marsh objavila 2020. godine, prijave šteta po polisama sajber osiguranja su u kontinentalnoj Evropi porasle za 83 odsto u 2019. godini. Prema istom izveštaju, dve trećine (67 odsto) gubitaka usled sajber napada potiču od zlonamernih napada sa ransomware programima, koji čine ukupno 14 odstozahteva za naknadu štete koji se trenutno podnose osiguravajućim društvima. Iako je sajber rizik generalno prisutan u ekonomiji, tri sektora su posebno pogođena sajber napadima. Sektor finansijskih institucija bio je najviše pogođen, podnevši petinu (21 odsto) prijavljenih šteta u 2019. godini, a zatim sledi proizvodni sektor sa 13 odsto i kompanije za komunikacije, medije i tehnologiju čije prijave šteta čine devet odsto svih prijava”, kaže Bojan Jovanović, lider tima za finansijske rizike u kompaniji Marsh koja se priključila Inicijativi.

Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka okuplja institucije, kompanije, organizacije i nezavisne stručnjake koji svojim delovanjem mogu i žele da doprinesu bezbednijem poslovanju u digitalnom okruženju – bilo da se bave digitalizacijom, IT servisima, sajber bezbednošću, finansijama (banke, osiguranja, penzijski fondovi), oblastima Data Science, Mashine Learning, Artificial Intelligence, navodi se u saopštenju.

Cilj Inicijative je, kako se navodi, podizanje nivoa svesti donosilaca odluka u kompanijama, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i kod ostalih pravnih subjekata o opasnostima koje donosi poslovanje u digitalnom okruženju (sajber i prateći rizici), zatim mogućnostima preventive koju pružaju IT kompanije, dominantno sa aspekta sajber bezbednosnih sistema, ali i sa aspekta kvaliteta u samom procesu digitalizacije, mogućnostima finansijske zaštite ukoliko se šteta dogodi.

Inicijativi za jačanje bezbednosti podataka do sada su se priključili i Udruženje banaka Srbije, Slovenački poslovni klub, Hrvatski poslovni klub., Viner štediše osiguranje, Sky Express, IN2 Beograd, NET++, Glog, Abstract, advokatske kancelarije Tomić Sinđelić Groza i Milošević Law Firm.

Komentari

Vaš komentar