Telekom Premijer ligu plaća više od Kine, Antonijević: Bolje da prave auto-put

Biznis 30. nov 202115:02 > 16:0220 komentara
Pixabay

Telekom Srbija će plaćati čak 900 odsto skuplja prava za prenos utakmica Premijer lige u periodu od 2022. do 2028. godine, u odnosu na važeći ugovor koji ima Sport klub. Reč je o ukupno 600 miliona funti (što je oko 705 miliona evra) - po sezoni 100 miliona funti. Ovu računicu izneo je, na osnovu objava i informacija magazina Tajms i Atletik, britanski bloger koji sebe naziva The Swiss Rambler i na Tviteru ima više od 193 hiljade pratilaca.

Pročitajte još:

Razlog zbog kog se pomenuti bloger bavio analizom ugovora za pravo prenosa utakmica Premijer lige je šestogodišnji ugovor sa kompanijom NBC vredan 2,7 milijardi dolara, odnosno dve milijarde funti. Ocenivši da je vrednost ugovora značajno porasla – više nego duplo, on u analizi posebno izdvaja nekoliko država, među kojima je i Srbija koja će za prava prenosa Premijer lige izdvajati čak 10 puta više nego sada.

„Novi nordijski šestogodišnji ugovor od dve milijarde funti duplo je veći od prethodnog, australijski je skoro 60 odsto veći, dok Srbija plaća 10 puta više. Samo je Kina zabeležila pad“, ukazuje ovaj bloger.

Pravnik Milan Antonijević podelio je ovu analizu na svom Tviter nalogu ističući da Kina plaća upola manji iznos.

„Čekajte, ako dobro vidim, državna kompanija Telekom je prava za Premijer ligu našim novcem platila duplo više nego Kineska TV kompanija, tj. 600 miliona, dok je za Kinu plaćeno 300 miliona? Bolje Telekomov autoput da su napravili ili metro u Novom Sadu“, naveo je Antonijević.

Kina, prema objavljenim podacima plaća 300 miliona funti, ali za dve godine manje. Kada se gleda cena po sezoni – Srbija plaća 100 miliona funti (oko 117 miliona evra), a Kina 75 miliona funti (oko 88 miliona evra). Telekomov ugovor, osim u Srbiji, obuhvata prava u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Sloveniji.

swissramble.blogspot.com

Podsetimo, prvi čovek Telekoma Srbija, Vladimir Lučić, nije želeo da otkriva vrednost ugovora koji su potpisali, rekavši da je to poslovna tajna. On je, kao što je N1 već objavio, ostao pri stavu da su kupovine sportskih sadržaja od strane Telekoma čista poslovna odluka koja će na kraju doneti veći profit i dividende, odbacivši optužbe da je strategija te telekomunikacione kompanije zapravo deo šire strategije srpskih vlasti za sticanje „meke moći“ na Balkanu.

United Media za prava prenosa utakmica Premijer lige ima zaključen ugovor na period od 2019. do 2022. godine. Godišnja cena je 12 miliona evra. Prema rečima direktora Sport kluba Nemanje Simeunovića, prava na prenose Premijer lige Sport klub ima do septembra 2022. godine.

Komentari

Vaš komentar