Poljoprivrednici Banata pozvali proizvođače iz Srbije na protest 24. februara

Biznis 21. feb 202212:582 komentara
Izvor: N1/Milan Nikić

Predsednik Saveza poljoprivrednih proizvođača Banata Dragan Kleut pozvao je poljoprivredne proizvođače i iz drugih delova Srbije da im se pridruže u uličnom protestu 24. februara zbog ignorisanja njihovog zahteva da Vlada Srbije sa njima razgovara o gorućim problemima u tom sektoru.

Kleut je za Betu rekao da je taj savez 14. februra poslao premijerki Srbije Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poziv na razgovor sa zahtevom da se poljoprivrednicima odobri subvencija od 200 evra po hektaru, ne naplaćuje akciza na gorivo i spreči nekontrolisan uvoz mesa i mleka u prahu.

„Vlada Srbije i predsednik države ignorišu naše zahteve i zato ćemo protestnom vožnjom mehanizacije kroz gradove Srbije iskazati nezadovoljstvo politikom koja se vodi prema poljoprivredi“, rekao je Kleut.

Dodao je da su se javila udruženja iz više opština Srbije koja će istog dana organizovati protestnu vožnju.

On je ocenio da su uslovi rada u poljoprivredi desetak godina nepodnošljivi, a da su problemi kulminirali poskupljenjem mineralnih đubriva koje je u proleće prošle godine koštalo 35 dinara po kilogramu, a sada košta oko 120 dinara.

Kleut je rekao da značajan broj poljoprivrednika nije prihranio pšenicu neophodnom količinom mineralnog đubriva, a da će se za prolećnu setvu taj broj povećati, pa da će kukuruz, suncokret i ostale prolećne kulture nađubriti tek možda desetak odsto poljoprivrednika.

Dodao je da je i sam pšenicu prihranio sa nešto više od 50 odsto potrebnog mineralnog đubriva, a da za ostale kulture, na oko dvadesetak hektara, neće imati novca da kupi mineralno djubrivo.

„Za kupovinu mineralnog đubriva za 32 hektara poljoprivrednog zemljišta, koliko obrađujem, potrebno bi bilo oko 8.000 evra. Ne mogu, radi te kupovine, da se zadužujem kreditom koji, umesto đubriva, nudi ministar poljoprivrede iako je beskamatni jer neću imati odakle da vratim ni ako usevi dobro rode pošto to nije jedini trošak. Poskupelo je sve ostalo za oko 30 odsto, od goriva, semena, zaštitnih sredstava, pa je pitanje da li će biti prihoda iz kojih se može vratiti dug“, rekao je Kleut.

Poljoprivrednici u Srbiji, kako je rekao, ne mogu da budu konkurentni sa poljoprivrednicima drugih evropskih zemalja gde su subvencije daleko veće od subvencija u Srbiji koje iznose 4.000 dinara po hektaru za površinu do 20 hektara.

Država Srbija je, prema njegovim rečima, dopustila uvoz jeftinog mleka u prahu i mesa i tako podržava inostranu poljoprivrednu proizvodnju, a uništava domaću.

„Vlada Srbije nam daje 4.000 dinara subvencija po hektaru, a samo mineralno đubrivo za tu površinu košta 60.000 dinara. Poljoprivreda, biljna proizvodnja i stočarstvo, sa ovakvom državnom podrškom i cenama propada“, rekao je Kleut.

Komentari

Vaš komentar