Poljoprivrednici: Država je prevarant i šibicar

Biznis 28. mar 202220:04 > 20:05 22 komentara

"Da je država domaćin trebalo je da kupuje pšenicu prošle godine u žetvi, ali je država prevarant i šibicar -  oni su tada kupili bezobrazno malo pšenice, oko 20.000 tona, to je jedan odsto ukupne proizvodnje, koja je bila oko tri miliona tona. Ta količina koju je država kupila je kao statistička greška", kaže za Infobiz Slavko Vukov iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata. On je uveren da zabrana izvoza žitarica ima za cilj obaranje cene pšenice i drugih žitatrica na unutrašnjem tržištu i dodaje i da će viškovi završiti ne u robnim rezervama nego - kod poljoprivrednika.

Pročitajte još:

Udruženje „Pančevački ratari“, asocijacija „Agrarni forum“ Pančevo i udruženje „Građanska neposlušnost“ Dolovo saopštili su danas da traže hitno ukidanje „štetočinskih mera zabrane izvoza kukuruza“ jer je još uvek u ambarima ratara, kao i pšenice koja je uglavnom kod trgovaca.

Ovaj štetočinski režim je napravio haos pred sam početak prolećne setve – umesto da su otkupili tržišne viškove žitarica u ponudi za državne robne rezerve od 200.000 do 400.000 tona, kao što je bilo ranijih godina, vlast rigoroznim administrativnim merama blokira sopstveni unutrašnji promet roba, zabranom izvoza žitarica“, navode potpisnici saopštenja.

Ipak planirani protest ratara je otkazan, zbog – kako su naveli u Savezu poljoprivrednika Banata – pritiska policije i ulaska u radove za setvu.

Tržište je stalo, otkupljivači i izvoznici ne kupuju, jer neizvesna je sudbina daljeg toka tih roba, ocenjuje Slavko Vukov, nazivajući uredbu o zabrani izvoza nespretnom ali i – zlonamernom.

„Meni se čini da je namera predsednika Vučića lično bila da sačuva rezerve za državu i za narod, ali tako što će te rezerve stajati kod nas. Pretrpani smo viškovima, nećemo imati kome da ih prodamo, pa će cene pasti veoma brzo ako uredba ostane na snazi, a žitarice će se otkupljivati po bilo kojoj ceni“, istakao je Vukov. 

Ako uredba ostane do žetve na snazi, kako kaže – možemo da očekujemo „jednu lošu situaciju u samoj žetvi, jer će cena na domaćem tržištu pasti ispod svake opravdane ekonomske norme, i daleko ispod svetske cene“.

Nedavno je, kaže, pročitao da je Bugarska u poslednja tri meseca otkupila milion tona pšenice od svojih ratara. Da je naša država, kako kaže – htela da bude korektna – „trebalo je sad da kupuje kao što radi Mađarska“.

„Oni nisu zabranili izvoz kao Srbija, oni su rekli da su izvoznici dužni da po ceni koju su dogovorili sa nekim van države, ponude žitarice robnim rezervama Mađarske. Kod nas država nema svoja skladišta, nego kad kupuju rezerve, skladište ih kod licenciranih skladištara, ali tu se dešavao problem prethodnih godina, a mislim da i sada postoji, samo se ćuti. Naime, kada krene inspekcija, ustanovi da tih rezevi ima samo na papiru“, kaže Vukov i dodaje da se skladištari koji drže robne rezerve, moraju redovno kontrolisati.