Poljoprivrednici: Država ne može da obezbedi potrebnu količinu azotnog đubriva

Biznis 19. jan 202219:2130 komentara
Pixabay

Udruženje poljoprivrednika "Stig" odlučiće 22. janura da li će izaći sa mehanizacijom na proteste zbog toga što država ne može da obezbedi celokupnu količinu od oko 160.000 do 200.000 tona azotnih đubriva za prolećnu prihranu useva, već samo 16.000 tona, rekao je danas predsednik tog udruženja Nedeljko Savić.

On je  rekao da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ponudio da se, uvozom iz Kirgistana 16.000 tona ili samo deset odsto od potrebnih količina, azotno đubrivo na tržištu plasira po ceni od 750 do oko 800 evra po toni.

Pročitajte još:

Namera je da na taj način izvrši pritisak na uvoznike tog đubriva, koji ga prodaju po 1.000 i više evra po toni, da tu cenu smanje.

„Ne znam da li će tako mala količina uvezenog đubriva uspeti da obori cene đubriva koje nude uvoznici na domaćem tržištu ili ćemo morati da se otimamo za tu malu količinu iz uvoza“, rekao je Savić.

Dodao je da je Nedimović obećao da će sledeće nedelje objaviti da je njegovo ministarstvo pripremilo bezkamatne kredite na godinu dana kojima bi se poljoprivrednici zadužili da bi kupili preskupo đubrivo.

On je rekao da je Nedimović posavetovao poljoprivrednike da ne kupuju đubrivo od domaćih trgovaca koji su ga prema raspoloživoj dokumentaciji kupili pre nego što su cene drastično skočile za tri-četiri puta, sa 300 na preko 1.000 evra po toni, jer žele da iskoriste situaciju i enormno zarade.

Savić je naveo da mnogo poljoprivrednika neće kupiti azotno đubrivo jer je preskupo i nema novca, a i ko ga kupi nije sigurno da neće značajno uvećati gubitak ako zbog vremenskih nepogoda rod bude uništen ili cena tog proizvoda iz raznih razloga bude preniska. Sa druge strane, kažu poljoprivrednici, rod bez prihrane mineralnim đubrivom može da bude manji za 50 odsto.

Trgovci na domaćem tržištu, prema njegovim rečima stvaraju i veštačku nestašicu i tako još „napumpavaju“ cene pa sada čak i izvoze, a neće da spuste cenu.

Značajne količine đubriva koje su trgovci uvezli iz Rusije, prema rečima Savića, sada se prepakuju i izvoze u Italiju iz straha da ne ostane neprodato na domaćem tržištu.

„Neki poljoprivredni proizvođači odlučili su da ne kupe đubrivo ni po 40, a ne po 140 dinara po kilogramu“, rekao je Savić.

Mineralno đubrivo se, prema rečima poljoprivrednika, nekada čuvalo u Republičkim robnim rezervama za intervencije u situacijama kada cene enormno rastu, a danas ga tamo očigledno nema.

Komentari

Vaš komentar