Poljoprivrednici i dalje nezadovoljni: Pregovori sa Vladom okončani – potrebne izmene zakona

Ekonomija 27. nov 202312:27 44 komentara

Na jučerašnjem sastanku poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković postignut je visok stepen saglasnosti i dogovoren još jedan sastanak u narednim danima. Zahtevi paora su u globalu prihvaćeni, a zauzvrat su pristali da prestanu sa blokadama puteva. Ipak, poljoprivrednici kažu da nisu u popunosti zadovoljni.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika, koji je prisustvovao sastanku sa premijerkom, za N1 kaže da su pregovori juče završeni i da je dogovoreno da se poljoprivrednici dobiju 18.000 subvencija do 31. maja, dok će za dodatnih 17.000 morati da pravdaju kroz deklarisano seme.

„Mi smo se stalno pozivali na gorivo u okruženju, gde su oni nama dali argument da se subvencije u okruženju isplaćuju na osnovu sertifikovanog semena. Ko ispuni sertifikovano seme dobiće i ostatak subvencija“, kaže Slankamenac.

N1

Prema njegovim rečima, upravo tih 17.000 subvencija je jedino što je ostalo otvoreno i to će biti tema sledećeg sastanka.

„Navodno se poljoprivrednici južno od Save i Dunava boje da će ostati bez ikakvih subvencija, što je potpuni apsurd i na zajedničkom sastanku treba da im se pojasni kako će teći isplate“, kaže Slankamenac.

Pročitajte još:

Sa druge strane, poljoprivrednik Jovan Jovanov iz udruženja Složni Pidikanci iz Bavaništa, kaže da ovakav način isplate subvencija može izazvati problem.

„Koliko sam shvatio mi ćemo 17.000 morati da pravdamo kroz deklarisano seme. Deklarisano seme suncokreta npr. je oko 12-13.000 dinara po hektaru. Što znači da nećemo moći da dobijemo 17.000 nego 12-13.000. Sa semenom kukuruza, čija će cena biti tu negde, moći ćemo da opravdamo. Ne znam tačno, ali mislim da je 90 odsto pšenice posejano iz semena sa tavana, seme naše proizvodnje, što znači da nećemo moći ostvariti subvenciju“, objašnjava on i ističe da je slična stvar i sa semenom soje, te da poljoprivrednici u setvi koriste bar trećinu semena svoje proizvodnje umesto deklarisanog.

Jovanov ističe da, ako ovakav dogovor ostane, poljoprivrednici neće moći da ostvare subvencije.

„To je problem i time nismo zadovoljni. Ako se hemija i đubrivo budu ubacili u pravdanje – ima smisla i to je ok. Ako ostane ovako, bar da smo dogovorili nešto za ovu godinu, pa da za sledeću znamo da moramo da koristimo deklarisano seme“, kaže Jovanov.

Poljoprivrednik Bavanište
N1

Slankamenac: Za dizel bez akcize potrebna promena zakona

Kada je u pitanju drugi zahtev poljoprivrednika koji se tiče prodaje dizela bez akciza na svim pumpama za poljoprivrednike, Slankamenac ističe da je za to potrebna promena Zakona o akcizama, te da je potrebno tražiti izmenu zakonske regulative kad se formira novi parlament.

„Naš zakon o akcizama predviđa da akciza mora da bude oporeziva. Nemoguće je odbiti akcizu na pumpi. Ostaće agro – kartice sa cenom goriva od 179 dinara, minus 50 dinara koje će se kroz refakciju vraćati poljoprivrednicima. Znači dizel će biti 129 za poljoprivrednike i juče je dogovoreno da će refakcija biti u roku od 14 dana. Takođe će se i kartice izdavati u roku od 14 dana od zahteva. Kada se formira novi parlament moramo tražiti da se izmeni Zakon o akcizama i da poljoprivrednici budu izuzeti od te akcize“, objašnjava on.

Navodi i da je slična stvar sa subvencijama.

Peđa Vučković/Vlada Republike Srbije/Tanjug

„Zašto se subvencije ne uplaćuju po automatzmu? Zakon o upravnom postupku kaže da ne možete potražujete ništa iz budžeta ako ne postoji zahtev. Moramo da tražimo promenu zakonske regulative ako hoćemo da izađemo na novu blokadu“, kaže Slankamenac.

On naglašava da su poljoprivrednici i sada nezadovoljni i da očekuju da će agrarni budžet biti 10 posto od ukupnog budžeta.

I Jovanov ističe da je, ako zakonski nije moguće sada prodavati poljoprivrednicima dizel bez akciza, potrebno to tražiti za sledeću godinu.

Pročitajte još:

„Mi jesmo tražili dizel bez akciza na svim pumpama direktno na pumpi, ali ako je to zakonski neizvodljivo za ovu godinu je u redu da se prilagodimo, gde ćemo dobijati refakciju, ali za sledeću godinu moramo da tražimo da to bude na svim pumpama“, ističe Jovanov.

Sagovornici N1 osvrnuli su se i na zabranu pojedinim medijima da prisustvuju jučerašnjem sastanku u Kisaču ističući da su se zbog toga izvinili novinarima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare