Poljoprivrednici iz Taraša nezadovoljni zbog ukidanja skele preko Tise

Biznis 23. mar 202113:294 komentara
N1

Poljoprivrednici iz Taraša kraj Zrenjanina okupili su se i danas kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog zabrane rada skele na Tisi zbog čega su prinuđeni da do svojih njiva na bačkoj strani svakodnevno prelaze četrdesetak kilometara. Rad skele koja se kreće uz pomoć čeličnih sajli zabranjen je uredbom Vlade i skelu bi, kako je predviđeno, trebalo da vuče brod.

Zamenik predsednika mesne zajednice Taraš Željko Vuković kaže da se polovina taraškog atara nalazi na drugoj obali Tise i da je skela bila od vitalnog značaja za poljoproivrednike.

„Uredbom je onemogućen rad skele, tako da ratari moraju da koriste put prema Zrenjaninu, pa Novom Sadu što je nekih 40 do 50 kilometara i par sati vožnje u jednom i drugom pravcu. Gubi se mnogo vremena, a pritom je i veoma nebezbedno da velike mašine budu na prometnoj saobraćajnici“, kazao je Vuković.

On je kazao da je se takav vid prevoza koristio niz godina unazad i da nikada nije problema.

Poljoprivrednik Aleksandar Subin obrađuje 60 hektara zemlje na bačkoj strani i kaže da sada umesto desetak minuta, koliko im je trebalo da skelom pređu Tisu, sada moraju preko Žabaljskog mosta gde prave gužve u saobraćaju i uz to imaju dodatne troškove za naftu.

„Skela je bila najbolje rešenje. Tu su bila dvojica radnika i radila je od kada krenu prolećni poljoprivredni radovi do novembra, od sedam ujutro do sedam uveče. Nadamo se da će ona ponovo biti u funkciji“, kazao je Subin.

U Tarašu je danas bio i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac koji je kazao da Grad razume potrebe poljoprivrednika iz Taraša i istakao da je skela u funkciji još od 1887. godine, što samo potvrđuje njen značaj.

„Grad je i prethodnih godina izdvajao 2,5 miliona dinara na godišnjem nivu za funkcionisanje skele, a novi pravilnik pokazuje da i mi moramo nešto uraditi. Grad je već uveliko u razmatranju na koji način rešiti problem“, rekao je Santovac.

Postoje, naveo je, dve opcije – kupovina broda i iznajmljivanje posade ili iznajmljivanje broda sa posadom, a odluka o tome će biti doneta već u toku dana.

Komentari

Vaš komentar