Poljoprivrednici: Nedimović obećao da neće biti zabrane izvoza suncokreta

Biznis 04. avg 202212:48 > 19:015 komentara
N1

Predsednik Udruženja poljoprivrednika i seljaka Srbije Vukašin Baćina rekao je, nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, da im je ministar Nedimović obećao da neće biti zabrane izvoza suncokreta.

Baćina je istakao da, kada nema zabrane, tržište omogućava da se formira cena suncokreta „kakva treba da bude“.

Pročitajte još

Na sastanku je obećano da će se postići dogovor sa bankama da se, zbog suše, poljoprivrednicima odloži plaćanje kredita za godinu dana.

Kada je reč o pomoći zbog suše, što je bio njihov drugi zahtev, Baćina je naveo da je ministar Nedimović obećao pomoć.

„Rekao je da će napraviti dogovor sa bankama u narednih nekoliko dana i da će one dobiti saglasnost ministarstva da se odlože krediti poljoprivrednicima na godinu dana, kako bi oni mogli da prežive ovu sušnu godinu“, izjavio je Baćina posle sastanka.

Naveo je da je dogovoreno i da se odloži plaćanje zakupa državnog zemljišta u regionima gde bude proglašena suša i ocenio da im to „mnogo znači“, pošto nemaju novca za plaćanje zakupa.

Izvor: N1

Dodao je da se očekuje da će suša biti proglašena na teritoriji celog severnog i srednjeg Banata, kao i na nivou lokalnih samouprava gde bude potrebe.

Prema rečima Baćine, na sastanku je bilo reči i o ceni evrodizela i veštačkog đubriva.

„Ministar je predložio da za to sačekamo rebalans, a u međuvremenu su povećane kvote za to gorivo poljoprivrednicima na NIS-ovim pumpama. Time nismo toliko zadovoljni“, rekao je Baćina.

Naveo je sopstveni primer, jer živi u Jaši Tomiću, a najbliža pumpa mu je u Zrenjaninu.

„Ta odluka me tera da činim krivično delo, jer nemam vozilo kojim bih došao do Zrenjanina, a ukoliko dođem automobilom, policija može da mi piše krivičnu prijavu“, objasnio je Baćina i rekao da je predlog udruženja, na čijem je čelu, da se sledeće godine subvencija za gorivo uplati unapred, kako bi mogli sami da sipaju gorivo na najbližoj pumpi.

Rebalans je, kako je rekao posle sastanka, potreban i da se odgovori na njihov peti zahtev – isplatu okasnelih subvencija za nabavku mehanizacije, ali da je ministar rekao da će „gledati“ da se te subvencije isplate do kraja godine ili najkasnije početkom sledeće godine i to svima koji su podneli zahtev.

Na pitanje da li je ministar pomenuo kada bi mogao da bude izrađen rebalans budžeta, pošto tek sledi formiranje nove Vlade, Baćina je odgovorio da nije, kao i da su poljoprivrednici koje predstavlja upoznati da je Vlada u tehničkom mandatu.

„S obzirom na to da je situacija takva kakva jeste, mi moramo da čekamo formiranje Vlade, ali nam znači to što će nam rešiti da ne moramo da platimo zakup i kredite“, rekao je Baćina.

Jedini zahtev Udruženja poljoprivrednika i seljaka Srbije o kome nije bilo reči na sastanku sa Nedimovićem bilo je, kako je rekao, u vezi s problemom sa naplatom odvodnjavanja.

„Ministar nas je uputio na Vladu Vojvodine, u čijoj nadležnosti je to pitanje“, rekao je Baćina.

Najavio je da će podneti zahtev za razgovor pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću.

„Neka on objasni ‘Vodama Vojvodine’ da ne mogu tri godine da naplaćuju odvodnjavanje, a mi smo se pretvorili u Saharu“, poručio je Baćina i ocenio da novac koji uplate na završe gde treba, već u voznom parku tog javnog preduzeća.

Komentari

Vaš komentar