Poljoprivrednici pisali premijerki, traže bolju agrarnu politiku

Biznis 08. feb 202115:354 komentara
Ilustracija / N1

Savez poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije, član Skupštine slobodne Srbije, uputio je otvoreno pismo Vladi, premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede i ukazao na sistematsko uništavanje poljoprivrednika.

Na osnovu analize zarade koju ostvaruju povlašćeni hladnjačari, a nasuprot poljoprivrednim proizvačima maline, jasno proizlazi da je agrarna politika Srbije usmerena ka bogaćenju pojedinaca bliskih vlastima na račun rada poljoprivrednika, naglašeno je u pismu.

Cena maline u prodaji je 425 do 470 dinara, poljoprivrednici su od hladnjačara za svoj proizvod dobili svega 200 do 215 dinara, a zarada hladnjačara, kada se oduzmu troškovi prijema, zamrzavanja, prebiranja, pakovanja i čuvanja maline, kreću se između 155 i 200 dinara, navod u pismu Savez poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije.

Potpuno je neistinita tvrdnja vlasti da cenu proizvoda kreira tržište budući da se ovakvo tržište, koje kontrolišu veliki hladnjačari bliski Srpskoj naprednoj stranci, ne može nazvati slobodnim, ukazuje Savez u pismu.

Poljoprivrednici upozoravaju vlast da imaju dokaze o postojanju agro-mafije koja je tesno povezana sa institucijama režima i koja je dovela do devastacije poljoprivrede u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar