Pomoćnik ministra: Zamrzavanje cena bilo neophodno zbog stabilizacije

Biznis 01. dec 202110:42 4 komentara
Radnja, kupovina, potrošači, potrošač, market, butik, zaštita potrošača
Shutterstock

Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić je povodom zamrzavanja cena osnovnih namirnica rekao da nije dobro kada država na taj način interveniše na tržištu, ali da je to bilo nužno zbog stabilizacije cena.

Povezane vesti:

„Usled korone prekinut je globalni lanac snabdevanja i došlo je do pada tražnje, tako da je Vlada reagovala donošenjem ove nužne mere, iako cene određuje tržište“, rekao je Hodžić za K1.

„Pokazali smo se kao socijalno odgovorna država koja želi da prevashodno zaštiti najsiromašniju populaciju, da zaštitimo ekonomski standard građana“, kazao je Hodžić, podsetivši da je slična mera bila doneta i tokom vanrednog stanja 2020. godine.

Hodžić je kazao da postoje robne rezerve ali da misli da neće biti potrebe za njima, jer je uveren da ljudi neće kupovati zalihe.

Prema projekcijama Narodne banke Srbije, cene i inflatorni pritisak rašće do sredine 2022. godine, naglasio je Hodžić dodajući da su mere oročene na dva meseca sa mogućnošću produženja, te da će pratiti situaciju.

Kako je rekao, u pitanju je pokušaj države da zaustavi poskupljenje i da je očekivano da usled novogodišnjih praznika dođe do rasta tražnje i potrošnje zbog čega je Vlada sada donela tu meru.

Komentari (4)

Vidi sve komentare