Ponovo počela proizvodnja stakla u Paraćinu

Ekonomija 28. maj 202411:59 28 komentara
N1

Srpska fabrika stakla (SFS) u Paraćinu objavila je da su, pošto je 7. maja puštena prva probna proizvodnja ambalažnog stakla iz nove peći, isporučene prve narudžbine domaćim kupcima.

Navedeno je da je optimalni proizvodni kapacitet peći 270 tona dnevno, a trenutno se na tri proizvodne linije u fabrici napuni približno 350 paleta dnevno.

Podseća se da je, nakon što je međunarodna staklarska grupa Vaider Grupa krajem 2022. godine preuzela Srpsku fabriku stakla, bilo potrebno obustaviti proizvodnju usled dotrajalosti starih peći, da bi usledili sanacioni radovi u trajanju od godinu i po dana, a potom i investicija od 50 miliona evra za modernizaciju proizvodnje, a uz podršku Vlade Srbije.

Naglašeno je da su proizvodne mašine AIS, koje staklenu masu pretvaraju u flašu, najmodernije mašine te vrste na svetu i omogućavaju da se svakog minuta u fabrici u Paraćinu proizvede više od 300 flaša.

Dodaje si i da mašine mogu da proizvode širok asortiman staklene ambalaže – flaša, flašica od samo 10 mililitara do velikih tegli i flaša od 2,5 i više litara.

Dodatno, u Srpskoj fabrici stakla mogu dnevno da recikliraju 200 tona stakla, pri čemu je veći deo sirovina iz Srbije.

Cilj uprave Vaider Grupe je da Srpska fabrika stakla u Paraćinu postane ključni proizvođač visokokvalitentnog ambalažnog stakla u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare