Ponovo promenjena uredba o zamrzavanju cena namirnica

Biznis 09. dec 202119:20 > 21:00 19 komentara
N1

Vlada Srbije izmenila je danas uredbu koja se odnosi na zamrzavanje cena pet vrsta namirnica. Osnovne izmene, prema saopštenju Vlade, odnose se na zamrzavanje cena još jedne vrste brašna - tipa 500, a ne samo tipa 400, ali i na količine pakovanja. Inače, ovo je već drugi put da Vlada menja uredbu kojom precizira na koju količinu se zamrzavanje cena odnosi. Prvi put, ograničenje cene brašna odnosilo se na pakovanje od jednog kilograma, a sada - na pet.

Pročitajte još:

„Dopunjenom Uredbom određeno je ograničenje cena na: šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip 400 glatko u pakovanju do pet kilograma uključujući i pet kilograma, brašno tip 500, takođe u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, svinjsko meso – but, kao i dugotrajno mleko sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra“, navodi Vlada Srbije u saopštenju posle današnje sednice.

Članovi Vlade su, kako se ističe, usvojili izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se određuju količine pakovanja ovih namirnica, u cilju zaštite životnog standarda građana.

Ova uredba, sa rokom važenja od 60 dana, usvojena je 30. novembra, a na snagu je stupila prvog dana decembra. Cene ovih pet namirnica ne smeju da pređu nivo koje su imale 15. novembra ove godine i kod proizvođača, i u trgovinama.

Prva izmena usledila je već na sledećoj sednici, održanoj 2. decembra.

Tada je Vlada precizirala na koju količinu se odnosi ograničavanje cena.

Vlada Srbije

Tako je određeno da su zamrznute cene za pakovanja šećera od jednog kilograma, brašna tip 400 od jednog kilograma, suncokretovog ulja od jednog litra, dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti od jednog litra, dok za svinjsko meso količine nisu određene.

Sedam dana kasnije – danas, 9. decembra, Vlada Srbije ponovo menja uredbu, uvodi još jedan tip brašna čije cene su ograničene (T-500) i povećava količinu u pakovanju na pet kilograma za obe vrste brašna – i tip 400, i tip 500.

Iako je danas usvojena, nova, izmenjena Uredba u trenutku pisanja ovog teksta još nije obelodanjena na sajtu Vlade.

Komentari (19)

Vidi sve komentare