Ponuda Vlade Srbije frilensere uvodi u poreski sistem ili dužničko ropstvo?

Biznis 08. feb 202119:59 > 20:0046 komentara

U poreski sistem, ili u dužničko ropstvo - gde frilensere vodi ponuda Vlade Srbije? Dok ministar finansija tvrdi da je ponuda o otplati poreskog duga korektna, radnici na internetu poručuju da je za njih neprihvatljivo da se država naprasno setila da nakon 20 godina počne da primenjuje zakon.

Pregovori propali, poreski dug ostao. Vlada ponudila rešenje, frilenseri odbili – otpis kamate, plaćanje poreskog duga na rate sledećih deset godina i podizanje normiranih troškova sa 20 na 43 odsto. Za frilensere ponuda je neprihvatljiva jer, kako kažu, njihov rad svodi na puko preživljavanje.

„S obzirom na taj dug iz prošlosti i tekuće obaveze, opterećenje bi bilo negde oko 50 odsto od svakog prihoda. Da li je neko prihodovao hiljadu ili petsto evra, polovina od toga ide državi. Ako uzmemo u obzir i da frilenseri plaćaju ogromne provizije za korišćenje onlajn servisa, za naknadu koju daju platformama za koje rade, to je zaista ono što njima ostane. Mislim da je neko lepo napisao u komentaru, dam 50 odsto državi, dam 10 odsto platformi, dam 5 odsto banci, dam još 20 odsto državi za PDV. Meni ostane 15 odsto“, priča Katarina Pavlović.

POVEZANE VESTI

Poručuju i da porez žele da plate, ali ne pristaju na to da se porez naplaćuje za prethodnih pet godina jer ih Poreska uprava, sve do oktobra prošle godine, o poreskim obavezama, nikada pre toga nije obavestila. Zbog toga su se obratili i Zaštitniku građana, koji je od Poreske uprave tražio odgovore, ali ih, uprkos tome što je zakonski rok istekao, još uvek nije dobio.

„Svako ko se raspitivao i kome je rečeno da ne treba ništa da plati i da smo do sada podneli dovoljno dokaza da Poreska uprava nije radila svoj posao ili je odlučila da se ne bavi tom temom, jer kako su rekli nisu, imali pristup podacima. Mislim da je potpuno legitimno očekivati da ne treba ništa da plate“, kaže Pavlović.

Frilenserima je ponuđen sledeći obračun.

Osnovica za plaćanje poreza, na svakih zarađenih sto evra je 57 evra. Na taj iznos treba da se plati 20 odsto. Takođe, za penziono osiguranje treba platiti 25,5 odsto, te 10,5 odsto na zdravstveno.

Upravo deo koji treba izdvojiti za zdravstveno i penziono osiuranje najveći je kamen spoticanja u pregovorima države sa frilenserima. Dok država insistira da naplati doprinose za prethodnih pet godina, frilenseri ne žele da plaćaju usluge koje nisu koristili.

„Iluzorno je očekivati da će neko uplaćivati doprinose za penzijski staž a da mu taj staž nikada ne bude obračunat, ili da će retroaktivno uplaćivati za zdravstvo iako se godinama unazad mora lečiti van zdravstvenog sistema, odnosno nije imao zdravstveno osiguranje“, ocenjuje Mario Reljanović.

Dodaje i da je dobro da je država odustala od naplate kamate, jer time pokazuje bar delimičnu odgovornost za situaciju u kojoj su našli frilenseri, ali se i nada da ponuda Vlade nije konačna i da će frilenseri i država uskoro ponovo sesti za pregovarački sto. Takvu mogućnost ne odbacuju ni u Udruženju radnika na internetu, ali ne isključuju ni da se za svoje zahteve ponovo bore na ulici.

Komentari

Vaš komentar