Popović: Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu

Biznis 18. jan 202215:4351 komentara
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Ministar bez portfelja Nenad Popović izjavio je u Dubaiju da "Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu, kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnosti", navodeći da je "nuklearna energija najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije".

U obraćanju na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama, naveo je da će potrebe za strujom u sledećih 15 godina porasti za 50 odsto i da je „stabilno snabdevanje električnom energijom uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, da bude nezavisna i slobodna“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je izrazio očekivanje da će Srbija u narednom periodu razgovarati sa potencijalnim partnerima u ovom projektu, kako bi se postigla najbolja cena i u Srbiju privukle najbolje tehnologije.

Ranije, Popović je održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom, na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji, čiji početak izgradnje očekuje do kraja 2022. godine.

Popović je istakao da će ovaj centar značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente, koji će kada centar bude izgrađen sve potrebne terapije, koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u našoj zemlji.

„Centar je značajan i za razvoj srpskih kadrova u oblasti nuklearnih tehnologija, u čemu je Srbija nekada prednjačila u Evropi“, rekao je Popović.

Na Svetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju od 17. do 24. januara održava se Međunarodni samit o nuklearnim tehnologijama „Rosatom nedelja“, na kojem učestvuju brojni državni zvaničnici, rukovodioci kompanija i vodeći svetski stručnjaci i naučnici iz oblasti nuklearnih tehnologija.

Komentari

Vaš komentar