Poreska uprava pokrenula mobilnu aplikaciju za prijavu nepravilnosti

Biznis 11. mar 202115:3215 komentara
Izvor: N1Iinfo

Poreska uprava Srbije objavila je danas da je pokrenula besplatnu mobilnu aplikaciju za pametne telefone "Poreski alarm" preko koje građani mogu brzo i lako da prijave bilo koju poresku nepravilnosti.

Građani putem aplikacije mogu da prijave nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata koje se odnose, pre svega, na neizdavanje fiskalnih računa, obavljanje neregistrovane delatnosti i angažovanje neprijavljenih radnika, kao i druge poreske nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata, navedeno je u saopštenju.

Iz Poreske uprave su istakli da aplikacija omogućava brzo i lako podnošenje prijave – unošenjem podataka ili slike privrednog subjekta, odnosno uočene nepravilnosti, a korisnik prijavu može podneti anonimno ili se identifikovati u zavisnosti od toga za koju se opciju opredeli.

Navedeno je da će korisnici automatski dobijati elektronsko obaveštenje o uspešnom podnošenju prijave, koja će odmah po podnošenju biti vidljiva i u sistemu Poreske uprave.

Poreska uprava će u slučaju osnovanosti i potpunosti podnete prijave, preduzimati mere u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima i sankcionisati svako ponašanje koje nije u skladu sa poreskim propisima.

Naglašeno je će podaci dobijeni posredstvom aplikacije, uz korišćenje razvijenih alata za obradu podataka i adekvatnu primenu analize rizika, doprineti većoj efikasnosti sistema kontrole poreskih obveznika, navedeno je u saopštenju.

Aplikacija za prijavu nepravilnosti u poslovanju privrednih subjekata razvijena je u okviru projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“, koji sprovode Poreska uprava Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, uz finansijsku podršku Švedske.

Osim aplikacije, poreske nepravilnosti građani i dalje mogu prijavljivati posredstvom internet portala pod istim nazivom – „Poreski alarm“, koji je Poreska uprava aktivirala pre šest godina.

Komentari

Vaš komentar