Poreznici šalju opomene sa dugom za prethodnih pet godina

Ekonomija 24. feb 202111:13 68 komentara
N1

To što poreznici prethodnih pet godina nisu na kućnu adresu građana dostavljali rešenja na ime poreza na imovinu - kuću, stan, zemljište - ne znači da to ne mogu sada da učine i to sa zbirnim iznosom poreza za ceo petogodišnji period, uvećan za kamatu. Upravo takva situacija dogodila se čitaocu portala N1 iz Ripnja, koji je iz gradske poreske administracije dobio koverat sa "razrezane" 152.000 dinara i rokom od svega pet dana da plati - ceo iznos.

„Pravo na utvrđivanje i naplatu poreske obaveze zastareva za pet godina, tako da se poreskim obveznicima, (kojima iz određenih razloga nije utvrđena obaveza), može utvrditi obaveza po osnovu poreza na imovinu za pet godina unazad“, suština je odgovora koji je portal N1 dobio u Sekretarijatu za javne prihode Grada Beograda.

A, povod za traženje odgovora od lokalne poreske administracije u glavnom gradu bio je slučaj čitaoca portala N1 koji je za 5,5 hektara dobio opomenu sa iznosom da plati gotovo 152.000 dinara – odjednom i i u veoma kratkom roku.

„Uredno smo plaćali porez na zemljište od 5,5 hektara na području Ripnja u beogradskoj opštini Voždovac, do pre pet godina kada su poreska rešenja prestala da stižu. Sada nam je stigla opomena, na iznos od gotovo 152.000 dinara. Piše da treba da ceo iznos platimo u roku od pet dana inače sledi prinudna naplata. Odakle? Koliko košta taj hektar? Zašto nas do sada nijednom nisu opomenuli, nego šalju tek  kada je porasla i kamata i sve“, obratio se portalu N1 čitalac iz Ripnja, koji pripada beogradskoj opštini Voždovac.

U Sekretarijatu za javne prihode Beograda prvo navode kojim propisima je uređeno oporezivanje imovine u Srbiji: Zakonom o porezima na imovinu, Pravilnikom o obrascima poreskih prijava za utvrđivanje poreza na imovinu i aktima koja su jedinice lokalne samouprave donele i objavile u zakonom propisanom roku.

„Poreska rešenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na imovinu nadležna lokalna poreska administracija donosi na osnovu podataka iz poreskih prijava, podataka i dokumentacije izdate od strane nadležnih organa i javnih beležnika, u toku poreske godine, svim poreskim obveznicima evidentiranim u bazi podataka. Pravo na utvrđivanje i naplatu poreske obaveze zastareva za pet godina, tako da se poreskim obveznicima može utvrditi obaveza po osnovu poreza na imovinu za pet godina unazad“, ističu u Sekretarijatu.

Na pitanje zašto obveznik u proteklih pet godina nije dobijao rešenja, ali ni opomene, već sada odjednom zbirni iznos pod pretnjom prinudne naplate, u gradskom sekretarijatu kažu da se poreska rešenja dostavljaju na adresu “ koju obveznik navodi u svojim podacima ili podnetoj poreskoj prijavi“.

„S obzirom da je, kako navodite, poreski obveznik dobijao rešenja i vršio uplate po utvrđenim obavezama, i da je sada dobio opomenu nije baš jasno kako nije primio rešenja kojima je utvrđen porez za proteklih pet godina. Sadržaj ‘opomene’ kao poreskog akta uređen je Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji tako da u opomeni nisu iznete pretnje već dalji postupak naplate“, navode u Sekretarijatu za javne prihode Beograda.

Dug može na rate

U sekretarijatu ističu da Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisuje i mogućnost plaćanja dospelog dugovanog poreza na rate, pod određenim uslovima.

„U svakom slučaju poreski obveznik može da se obrati nadležnom odeljenju Sekretarijata ukoliko smatra da bi trebalo raspraviti sporna pitanja što je uostalom i navedeno u opomeni. Kontakt može biti lično, mejlom ili pisanim podneskom. Mejlovi i adrese svih odeljenja Sekretarijata za javne prihode, za komunikaciju sa poreskim obveznicima nalaze se na internet stranici Sekretarijata za javne prihode“, navodi se u pisanom odgovoru Sekretarijata za javne prihode Grada Beograda dostavljenom portalu N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare