Poskupljenje struje: Januarski računi već uvećani, rastu i februarski troškovi

Biznis 01. feb 202113:20 > 13:2112 komentara
Izvor: N1

Električna energija od danas je skuplja za 3,4 odsto. Domaćinstva će utrošeni kilovat sat od danas plaćati po ceni od 7,867 dinara, bez poreza i taksi. Međutim, već će januarski računi, koji još nisu stigli na adrese građana, biti uvećani na ime višestrukog poskupljenja jedne naknade.

Potrošačima se, naime, već od januara zaračunava viša vrednost naknade za podsticanje proizvodnje obnovljive energije.

Ova naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije porasla je čak 4,7 puta, odnosno 370 odsto – sa 0,093 dinara na 0,437 dinara. I obračunava se po kilovat času.

Na primeru prosečne mesečne potrošnje domaćinstava u Srbiji, koja se kreće oko 350 kilovat sati mesečno, ova naknada je, sa prošlogodišnja 33, porasla na 153 dinara.

Ovo uvećanje biće vidljivo već na prvom ovogodišnjem računu. Na drugom, za električnu energiju utrošenu u februaru, biće zaračunati i skuplji kilovat časovi.

Iz ovih naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koje je Srbija uvela 2013. godine, obezbeđuju se sredstva za podsticanje proizvodnje obnovljive energije u vetroparkovima, malim hidroelektranama, solarnim elektranama, biogasnim elektranama.

Podsticaji povlašćenim proizvođačima električne energije isplaćuju se u vidu takozvanih fid-in tarifa.

Fid-in tarife su direktne mere podsticaja za proizvođače koji električnu energiju proizvode iz obnovlјivih izvora energije.

Ugovor o otkupu električne energije ovi proizvođači zaključuju sa državom na period od 12 godina.

Komentari

Vaš komentar