Poslanica EP: Kineske investicije u Srbiji donose brojne negativne posledice

Ekonomija 21. jan 202116:18 > 16:19 18 komentara
Evropski parlament
Frederick FLORIN / AFP

Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Evropske narodne partije (EPP) Mirjam Leksman (Miriama Lexmann) rekla je da grupa evroposlanika traži od Evropske komisije da obrati pažnju na kineske investicije u oblasti teške industrije u Srbiji, jer donose brojne negativne posledice kako po životnu sredinu, tako i po pravni poredak.

Leksman je sa još 25 evroparlamentaraca, inicirala 19. januara pismo upućeno evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Varhejiju (Varhelyi), u kojem su ukazali na negativne aspekte kineskih ulaganja po životnu sredinu Srbije.

Ona je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekla da su u pismu Varhejiju poslanici izrazili veliku zabrinutost zbog kineskog investiranja u tešku industriju u Srbiji, naročito u železare, rudnike uglja i fabrike guma, u gradovima kao što su Bor, Smederevo, Kostolac i Zrenjanin.

„Nadam se da će naše pismo ohrabriti Komisiju da iznese ova pitanja pred vladu Srbije“, dodala je.

Kao drugi paket problema Leksman je navela da mnogi ugovori sa kineskim investitorima krše zakone u Srbiji, ali i evropske uslove za pregovore.

„Dakle, ovo nije samo pitanje ekologije, nego i fer konkurencije medju kompanijama, kao i pitanja koja se odnose na mnoge pravne aspekte investiranja“, rekla je ona.

U danas objavljenom intervjuu za RSE, poslanica iz Slovačke je izrazila nadu da će Komisija zaista izvršiti pritisak na srpsku vladu da se pozabavi i pitanjem ekologije, ali i pravnim pitanjima.

„Očekujem da Vlada Srbije obrati pažnju na zabrinutost na koju smo ukazali u pismu, i nadam se da će komesar (Oliver Varhelji) govoriti o tome. Jako je važno da vlada shvati da možda ti specijalni i privilegovani uslovi za kineske investitore mogu doneti brzi zaokret i još nekoliko radnih mesta kratkoročno. Ali to će dugoročno doneti veliku štetu za životnu sredinu Srbije, i biće potrebno investirati znatno više novca da bi se sanirala ekološka šteta koju te fabrike i elektrane stvaraju“, ukazala je ona.

Drugo pitanje je, dodala je Leksman, političko jer „ako Srbija želi da se pridruži evropskoj zajednici… naravno da je kontraproduktivno sklapati poslove sa vladom totalitarnog režima, koju vodi Komunistička partija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare