Posle izbora, iz SNS jasno poručuju da su za litijum, i ministarka će razmotriti

Biznis 04. nov 202219:25109 komentara

Osim što najavljuje poskupljenje struje i gasa, nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović kaže da će razmotriti i šta će biti sa kopanjem litijuma. Međutim, ekološke organizacije poručuju da čekaju skupštinsku sednicu o obustavi kopanja bora i litijuma u Srbiji i najavljuju dolazak u Beograd.

Ova Vlada, nova razmatranja. Ima li tačke na saradnju sa Rio Tintom i šta će biti sa srpskim litijumom, ipak, još nije poznato. Inicijativa za zabranu kopanja litijuma i bora je u Skupštini.

Povezano:

„Imamo pouzdanu informaciju da će na prvoj Skupštini, na redovnom zasedanju, odlučivati o našoj inicijativi, daćemo im vremena“, navodi Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Za to vreme nova ministarka rudarstva Dubravka Đedović priča da Srbija ima sreću što leži na rezervama jako bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.

„Mislim da Srbija treba da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi. Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije. Ali, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su“, kaže ministarka.

U Srpskoj naprednoj stranci, po svemu sudeći, nisu za bilo kakvu tačku na litijum i to jasno sada kažu, posle izbora.

„Ceo svet, bre, eksploatiše taj litijum samo mi smo ispali kreteni što smo odustali od toga danas kada je taj litijum otišao u nebo, a taj deo Podrinja je tamo mogao da bude pravi El Dorado, da bude zlatna dolina, da bude mesto da poželimo da odemo“, rekao je Darko Glišić, funkcioner SNS.

Rio Tinto koji bi kopao litijum u dolini Jadra planirao je oko 700 radnih mesta, a spiskovi koji se pojavljuju u javnosti pokazuju da nije ugrožena samo dolina Jadra.

„Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je raznim investitorima kompanijama koje žele da vrše istraživanje minerala u Srbiji ogroman broj dozvola i od toga građani strahuju – da je Srbija jedno veliko istražno polje. A moram da podsetim da je Zakon o rudarstvu izmenjen, pa je je između dozvole za istraživanje i dozvole za eksploataciju dovoljan jedan mali korak“, naglašava Ivana Pralić iz Narodne stranke.

„To je cela Srbija. Blago je reći katastrofa, ali kada bi svuda gde su oni zamislili bio rudnik, mi zaista ne bismo imali gde da živimo do da se svi doselimo u Beograd“, navodi Bralovićeva.

Glišićeve priče i šta je zapravo istina

„Naslušao sam se priča da od litijuma opada kosa, trule kosti, masovno se umire… Vidim u Nemačkoj tamo kopaju litijum, vade ne lade svaki dan tone i hiljade tona. Nisam video nikoga u Nemačkoj da mu je opala kosa, da su im istrulile kosti… Ljudi od toga žive, bogate se, samo mi to guramo u stranu, jer je neka budala rekla to treba da bude drveće lepo, zeleno, cveće, da cvrkuću ptice i mi živimo od lišća i sve super i milina“, navodi Glišić.

Inače u Nemačkoj se ne kopa litijum. Ta zemlja ima litijum na potezu od Bazela do Frankfurta, ali u termalnim vodama, saopštio je Nemački institut za geologiju i prirodne resurse. U Srbiji se litijum nalazi u rudi jadarit i procesi izvlačenja se potpuno razlikuju, što je objasnio još i predsednik Vučić još 2019. godine.

„Razgovarao sam sa glavnim šefovima Rio Tinta… Molio sam da se proces ubrza, a onda su mi objasnili da oni lako urade rudarski posao, a onda im ostaje još 26 koraka da bi se od tog kamena iz zemlje izdvojio litijum, tako da je proces vrlo komplikovan“, naveo je Vučić tada.

Komentari

Vaš komentar