Poslodavci: Mogući rast cena struje izazvao bi lanac novih poskupljenja

Ekonomija 18. apr 202220:17 2 komentara

Spekuliše se da bi cena struje za firme, mogla sa 75 evra za megavat sat da poraste do čak 150 evra. Iako ne postoji zvanična potvrda, privrednici upozoravaju da bi toliki skok cena bio neizdrživ za mnoge, te da bi izazvao lanac novih poskupljenja.

Pročitajte još:

„EPS je puno puta bio u situaciji da je izazivao gubitke budžeta, a mi građani smo to plaćali. A, sada nije prilika da se EPS revanšira i da koristi priliku da zaradi više. EPS može da zaradi više, ali će to biti na štetu svih ostalih, jer će skuplja struja povećati cene svega i zatvoriti određen broj firmi, koje neće moći da podnesu veliko poskupljenje. Ako je tako kao što kažu – da će biti duplirana cena električne energije – pitam vas koja privreda, koji pojedinac može sebi da dozvoli poskupljenje od sto odsto“, kaže za Infobiz Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca.

To bi, upozorava, izazvalo lanac poskupljenja, što je potez je koji apsolutno ne bi smeo da se povuče.

„Ako smo morali da uvozimo struju zimi po visokoj ceni, preko leta razloga za uvoz energenata nema, pa nema ni razloga za veće cene. Te cene su, za one koji je plaćaju 75 evra za megavat sat, već uvećane 50 odsto u odnosu na prošlu godinu. Jeftinije plaćaju samo oni koji su električnu energiju unapred platili i imaju dugoročne ugovore sa EPS-om“, napominje gost Infobiza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare