Poslodavci: Povećanje minimalne cene rada moguće uz smanjenje dažbina na plate

Biznis 01. avg 202214:489 komentara
UPS

Da bi privreda mogla da isplati povećanu minimalnu cenu rada, nužno je umanjenje poreza i doprinosa na zaradu. Ovakav stav iznelo je čak 87 odsto preduzeća u anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije.

Pregovori Unije poslodavaca Srbije, reprezentativnih sindikata i Vlade Srbije o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu treba da počnu prvih dana avgusta, a Unija pre početka pregovora istražuje stavove preduzeća o ovoj temi.

Pročitajte još:

„Od ukupnog broja anketiranih poslodavaca 68,3 odsto saglasilo se sa ocenom da su se stekli uslovi za povećanje minimalne cene rada i ovaj udeo je za pet odsto veći nego prethodne godine. Nešto manje od trećine poslodavaca (31,7 odsto) smatra da za povećanje ne postoje uslovi“, saopštila je Unija poslodavaca.

Kako se ističe, od poslodavaca koji smatraju da ima uslova za povećanje minimalca, najveći deo (19,8 odsto) smatra da je optimalno povećanje između 9 i 12 odsto. To znači da bi neto minimalna mesečna zarada iznosila oko 41.500 dinara. Za povećanje do pet odsto izjasnilo se 4,5 odsto, od šest do soam odsto 12,4 procenta, od 13 do 15 odsto prihvatilo bi 12,7 odsto anketiranih, a rast minimalca iznad 15 procenata podržava 17,8 odsto poslodavaca kojima je prihvatljivo povećanje minimalca.

Kao meru koja bi pomogla preduzećima da isplate povećanu minimalnu cenu rada, ogromna većina anketiranih vidi umanjenje poreza i doprinosa na plate. Sledeća mera koja bi bila značajna za privredu je povećanje neporezivog dela zarade, a zatim i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

„Od preduzeća koja su ocenila da nema uslova za povećanje minimalne cene rada, ubedljiva većina (čak 81 odsto njih, odnosno četvrtina ukupnog broja anketiranih) smatra da bi time ugrozili poslovanje preduzeća. Smanjenje broja zaposlenih najavljuje 39 odsto, odnosno preko 12 procenata od ukupnog broja učesnika u anketi)“, navodi se u saopštenju.

U ovogodišnjoj anketi Unije poslodavaca Srbije učestvovalo je 356 preduzeća, koja zapošljavaju više od 44.000 ljudi.

Komentari

Vaš komentar