Potpisan Memorandum o razumevanju u primeni razvoja nuklearne energije

Ekonomija 10. jul 202413:36 9 komentara
Tanjug/Nemanja Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas Memorandum o razumevanju u oblasti primene razvoja nuklearne energije sa predstavnicima pet ministarstva i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća.

Potpisivanjem Memoranduma želeli smo da povežemo ministarstva, naše akademske i naučne institucije, da im damo vetar u leđa, kako bismo bili u stanju da uopšte razmotramo korišćenje nuklearne energije u Srbiji, rekla je Đedović Handanović u prisustvu premijera Srbije Miloša Vučevića.

Povezane vesti

Dubravka Đedović Handanović ukazala da je tema snabdevanja energijom pitanje energetske i nacionalne bezbednosti i da na tom putu nema prostora za greške, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka je podsetila da je u Srbiji od 1989. na snazi zakonska zabrana izgradnje nuklearnih elektrana, uvedena kao reakcija na akcident u Černobilju 1986. godine.

Odredbe tog zakona se, međutim, ne odnose na naučnoistraživačke i istraživačko-razvojne radove, rudarsko-geološke istražne radove, obrazovanje kadrova. Regulatorni uslovi su samo jedan od elemenata, postoji niz drugih koraka koje treba da sprovedemo da bismo mogli da donesemo informisanu odluku o nuklearnoj energiji, rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je dodala da izrada preliminarne tehničke studije treba da obezbedi komparativnu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, pokaže koje su prednosti i mane mogućih rešenja i koji su tehnički, ekonomski i tržišni parametri za gradnju nuklearnih elektrana.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić navela je da se u Evropi 26 odsto električne energije proizvodi iz nuklearnih elektrana i da Poljska, visoko zavisna od uglja kao i Srbija, planira izgradnju šest nuklearnih reaktora za proizvodnju električne energije, dok susedne zemlje poput Rumunije, proširuju svoje nuklearne kapacitete.

Potpisnici Memoranduma su Institut za nuklearne nauke Vinča, JP Nuklearni objekti Srbije, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), Srpsko nuklearno društvo, Institut za fiziku, Fizički fakultet, Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu, Elektrotehnički fakultet (ETF), Mašinski fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Memorandum su potpisali i Elektrotehnički institut Nikola Tesla, Fakultet za fizičku hemiju, Biološki fakultet, Građevinski fakultet, Ekonomski fakultet i Medicinski fakultet.

Pored Ministarstva rudarstva i energetike, Memorandum su potpisali i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo zdravlja, kao i preduzeća Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare