Potpisan Memorandum o saradnji za izgradnju nove prevodnice na Tisi

Biznis 17. mar 202215:10 4 komentara
Tanjug/Jadranka Ilić

U Bečeju je potpisan Memorandum o saradnji za izgradnju nove prevodnice na Tisi, vredne 60 miliona evra, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Ovaj projekat će omogućiti ubrzani razvoj čitavog regiona Potisja i pretvoriće ga u epicentar vodnog teretnog saobraćaja ovog dela Evrope, ali će omogućiti i punu realizaciju turističkih potencijala ovog dela Srbije“, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović nakon obilaska brane na Tisi i potpisivanja memoranduma o saradnji na realizaciji projekta „Unapređenje uslova za prevođenje brodova u okviru brane na Tisi“.

Memorandum o saradnji, osim Momirovića, potpisali su i izvršna direktorka Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“ Danka Vasiljević, kao i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević, koje je rekao da će se realizacijom ovog projekta unaprediti bilateralni odnosi Srbije i Mađarske, prenelo je ministarstvo.

Kako je istaknuto, izgradnjom nove prevodnice, čija komora će imati 205 metara dužine i 24 metara širine, omogućiće se istovremeno prevođenje jednog sastava uobičajnog za kategoriju vodnog puta VIb, a time i veće korišćenje Tise za prevoz velikih količina roba između Srbije i Mađarske.

Momirović je imao i sastanak sa nadležnima u Opštini Bečej, a potom i u Opštini Кula u vezi sa izgradnjom budućeg autoputa od Кikinde do Sombora sa ciljem da se sa radovima krene u što kraćem vremenskom periodu.

Buduća putna komunikacija Bački Breg – Nakovo, u dužini od 175 kilometra, treba da poveže granične prelaze Srbije sa Rumunijom i Mađarskom i biće najbrža veza između Кikinde i Sombora, odnosno omogućiće vezu Bačke i Banata sa centralnom i zapadnom Srbijom putem autoputa Beograd-Subotica, nevedeno je u saopštenju.

Komentari (4)

Vidi sve komentare