Do sada 150, od sada 1.000 dinara – nove dnevnice za državne službenike

Ekonomija 04. jan 202413:40 17 komentara
Shutterstock/Pressmaster

Od 6. januara državni službenici i nameštenici će, na ime dnevnice za službeni put u Srbiji, dobijati 1.000 dinara, a ne 150 dinara, kao do sada.

Usvajanjem izmenjene Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika, Vlada Srbije podigla je iznos dnevnice za putovanja u zemlji za državne službenike i nameštenike.

Ipak, ovim povećanjem na 1.000 dinara, dnevnica je i dalje manja nego što je bila pre više od osam godina.

Naime, u oktobru 2015. godine, Vlada Srbije je uredbom smanjila dnevnice za službena putovanja u zemlji državnim službenicima i nameštenicima sa dotadašnjih 2.556 dinara na 150 dinara, dok su devizne dnevnice sa 65 evra smanjene na 15 evra.

Novim izmenama uredbe, devizina dnevnica za službeni put u inostranstvo i dalje ostaje na istom nivou.

„Državnom službeniku i namešteniku naknađuju se troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu u iznosu od 15 evra na svaka 24 časa provedena u inostranstvu“, predviđeno je ovim propisom.

„Nezavisnost“: Prihvaćen zahtev sindikata

„Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja“, navodi se na portalu ovog sindikata.

U inicijativi UGS “Nezavisnost” ukazano je tada na sve veće podele u društvu i neophodnost donošenja propisa kojima bi se popravila primanja zaposlenih. Pri podnošenju inicijative sindikat nije predlagao konkretan iznos povećanja ali je jasno predočio stav da je 150 dinara ispod svakog dostojanstva a od resornog ministarstva je zatraženo da uradi kalkulaciju i predloži iznos povećanja.

“Dobro je da je do povećanja došlo iako smo čekali skoro deset meseci da se donese odluka i u nekoliko navrata podsećali Vladu na našu inicijativu. Ovo je sada bolja pozicija za dalje pregovore i prilika da još jednom ukažemo na potrebu poboljšanja materijalnog položaja državnih službenika i nameštenika”, izjavila je tim povodom predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić.

Nezavisnost ukazuje da su, praktično, zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima od oktobra 2015. godine do danas iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu.

Stručnjaci su, kako ističe sindikat, ukazivali da je drastično smanjenje dnevnice umnogome destimulisalo “rad na terenu” i smanjilo efikasnost državnih službenika i nameštenika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare