Povezivanje Niške Banje i Sićevačke klisure sa Koridorom 10: Radovi na proleće

Biznis 05. feb 202113:33
N1

Izgradnja dugo priželjkivane saobraćajnice koja će omogućiti povezivanje Niške Banje i Sićevačke klisure sa istočnim krakom Koridora 10, od Niša ka Pirotu i Dimitrovgradu, mogla bi da počne već na proleće, izjavio je za agenciju Beta direktor Zavoda za urbanizam Niš Miodrag Stanković.

Kako je kazao Stanković, Zavod za urbanizam uradio je projekat saobraćajnice čija je dužina 1,4 kilometra, a preduzeće „Koridori Srbije“ započelo je eksproprijaciju zemljišta i biće zaduženo za izgradnju.

„Forsiran je završetak svih pripremnih radova kako bi izgradnja saobraćajnice mogla da krene na proleće. Početak radova zavisiće, međutim, od toga da li će se neko od vlasnika zemljišta koje treba da bude otkupljeno žaliti na ponuđenu cenu“, izjavio je Stanković.

On je podsetio da su, nakon igradnje auto-puta od Niša ka Pirotu i Dimitrovgradu, stanovnici Niške Banje i okolnih mesta ostali bez najkraćeg izlaza na auto-put, a bez direktne veze sa tom saobraćajnicom ostala je i Sićevačka klisura.

„Putnici koji se isključe sa auto-puta na Malčanskoj petlji, da bi sada otišli do Niške Banje moraju da se vrate do Niša, odnosno do Panteleja ili Vrežine. Oni koji slučajno prođu Malčansku petlju moraju da idu do Bele Palanke pa da se otuda vrate do Niške Banje“, podsetio je Stanković.

Prema njegovim rečima, nova saobraćajnica od 1,4 kilometra biće od Malčanske petlje do naselja Prosek, sa severne strane auto-puta.

„Tom saobraćajnicom vozači će moći da nastave pravo kroz Sićevačku klisuru ili će moći da se vrate unazad do Niške Banje“, objasnio je Stanković.

Izgradnjom pomenute saobraćajnice, dodao je, omogućiće će da veći broj turista poseti Sićevačku klisuru.

Ranije su, dodao je, vozači izbegavali klisuru zbog velikog broja kamiona i autobusa iz Turske i Bugarske koji su tuda prolazili na putu ka drugim evropskim zemljama.

„Sada nema saobraćajnih gužvi i verujem da će, nakon što prilazna saobraćajnica bude izgrađena, klisura biti mesto koje će posećivati veliki broj turista. To će svakako puno značiti velikom broju ugostiteljskih i trgovinskih radnji u Sićevačkoj klisuri koje su ostale bez gostiju i kupaca kada je završen Koridor 10“, rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, u planu je da jednoga dana Niška Banja dobije direktnu vezu sa Koridorom 10 od Malčanske petlje, ali preduslov za to je izgradnja mosta na Nišavi kod tamošnjeg konjičkog kluba.

Izgradnja mosta, kazao je Stanković, predviđena je svim urbanističkim planovima grada Niša.