Ko je kupac Stare šećerane u Beogradu

Ekonomija 11. jun 202413:09 > 13:23 56 komentara
N1

Kompleks „Fabrike šećera“ za 690 miliona je na javnom nadmetanju kupila firma „Vrenje d.o.o“, koja se nalazi na istoj adresi kao i Šećerana – u Radničkoj 3 u Beogradu.

Kupac Šećerane je „Društvo sa ograničenom odgovornošću Industrija špirita Vrenje Beograd (Čukarica)“, a firma je registrovana za proizvodnju ostalih prehrambenih proizvoda.

Vlasnik jedne trećine „Vrenja“ je firma „Konkord vest“ Željka Drčelića, registrovana za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Prema javno dostupnim podacima, Drčelić je preko „Konkord vesta“ u suvlasništvo firme „Vrenje d.o.o.“ ušao pre godinu dana i osam meseci.

„Konkord vest“ je poznat po nizu poslova koje su radili za državu, među kojima je i rekonstrukcija zgrade policije u Ljermontovoj ulici. Za milijardu dinara ova firma je montirala montažne kućića za komunalne policajce, „Beogradske lične“,  a za izvođenje radova na kanalizaciji u opštini Rakovica, dobili su ugovor vredan 191 miliona dinara (sa PDV), odnosno 1,6 miliona evra.

Ista firma ranije je dobila posao izgradnje stadiona u Zaječaru, koji je koštao 28,5 miliona evra.

Forbes je ranije pisao o Drčeliću kao predstavniku nove srpske poslovne elite. Drčelić je, od oktobra prošle godine, i predsednik Upravnog odbora košarkaškog kluba Crvena Zvezda.

Preostale dve trećine „Vranja d.o.o“ poseduje „PAN-ALKO SISTEM DOO“ iz Beograda, takođe registrovan u Radničkoj 3. Stoprocentni vlasnik „PAN-ALKO SISTEMA“ je Vlado Stanišić, državljanin Crne Gore.

Kako se vidi iz oglasa za prodaju Šećerane, na jednom objektu u kompleksu pravo svojine ima „Industrija špirita Vrenje“. „Potencijalno pravo na zemljištu“ koje se vodi kao gradsko građevinsko na katastarskoj parceli 10095/1 sa pravom korišćenja, pored Šećerane, ima i „Vrenje“.

Šećerana je danas prodata na javnom nadmetanja, a početna cena iznosila je 680 miliona dinara.

Licitaciju su pokušali da spreče narodni poslanici Aleksnadar Jovanović Ćuta i Danijela Nestorović, kao i grupa aktivista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare