Poznata firma iz Nemačke bankrotirala nakon 229 godina

Ekonomija 01. okt 202315:14 34 komentara
engleski porcelan vintidž
Shutterstock/Artit Wongpradu

Nakon 229 godina, tradicionalna firma Zeller iz Nemačke morala je proglasiti bankrot. Proizvođač posuđa poznat je po brojnim kultnim proizvodima, pišu nemački mediji.

Ovo je drugi put da je nemački proizvođač keramike Zeller zapao u finansijske poteškoće. Sada je firma iz Cel am Harmersbah (Baden-Virtemberg) ponovo morala podneti zahtev za stečaj, pišu nemački mediji.

Bankrot nakon 229 godina

Bilo uz doručak ili poslepodne uz kafu i kolač – šoljice i tanjiri s crnim petlom ili kokoškom na žutoj pozadini često su bile glavne na sveže postavljenom stolu u Nemačkoj.

Fabrika Zeller već oko 125 godina proizvodi posuđe serije “Hahn und Henne”. Kako navode iz firme, kultno posuđe se proizvodilo isključivo u Švarcvaldu.

Proizvođač Zeller je tradicionalna nemačka firma. Njihovi proizvodi su vrlo popularni i izvan Nemačke, na primer u SAD, prenosi Fenix magazin.

Radnici će raditi do daljeg

Firma navodi povećane troškove energije i pad prodajnih brojki kao razloge za podnošenje zahteva za stečaj. Brojne druge firme trenutno imaju slične probleme, poput poznatog proizvođača sira ili popularnog kozmetičkog giganta.

Ipak, kupci zasad neće ostati bez kultnog posuđa. Proizvođač želi nastaviti s radom kao i do sada.

Posuđe “Hahn und Henne” kupci mogu i dalje kupovati, a platu će do daljeg primati i deset zaposlenih u fabrici.

Firma je već preživela jedan stečaj 2007. godine. Kao jednog od najstarijih proizvođača posuđa u zemlji, firmu sada ponovo pokušavaju spasiti.

Proizvođač već decenijama ima finansijskih poteškoća, pišu nemački mediji.

Pročitajte još