Predlog olakšica za žene nakon porođaja: Iznosio bi 200. deo budžeta

Biznis 08. jun 202218:45 > 18:54
trudnica, trudnice, stomak, trudnoća, žena,
Shutterstock

Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović i osnivačica udruženja Mame su zakon Tatjana Macura govorili su u Danu uživo o predlogu olakšica za žene nakon porođaja, koji je izneo Institut. Jevtović objašnjava da bi, prema njihovoj računici, to iznosilo 200. deo budžeta naše zemlje. "Gajimo nadu da postoji mogućnost da se 200. deo budžeta odvoji za jednu ovakvu meru", kaže Macura.

Institut za razvoj i inovacije predložio je olakšice za žene nakon porođaja, po kome bi država trebalo tri godine da subvencioniše obavezne doprinose za socijalno osiguranje.

Prema rečima Jevtovića, u predlogu olakšica nalazi se oslobađanje, odnosno subvencionisanje obaveznih doprinosa.

„U iznosima od 65, 55, 50 odsto tokom godina. Kada mama dobije bebu, biće subvencionisani doprinosi u prvoj godini 65 odsto, u drugoj 60… Izradili smo tri scenarija“, kaže on.

Objašnjava da bi, prema njihovoj računici, to iznosilo 200. deo budžeta naše zemlje.

Macura kaže da udruženje „Mame su zakon“ već duže govori o tome da bi trebalo da se smanji jaz između poslodavca i zaposlene.

„Upravo jer poslodavci imaju bojazan kako će organizovati poslovanje kad se žene vrate na posao. Žene najčešće odsustvuju od posla kada je u pitanju briga o deci i porodici uopšte. Gajimo nadu da postoji mogućnost da se 200. deo budžeta odvoji za jednu ovakvu meru“, kaže ona.

Osim povećanja zaposlenosti, kako je rekla, „kao jednog nusproizvoda same mere, dovešće i do toga da sami biznisi lakše opstaju, a možda će se ova mera proširiti i na neke druge kategorije“.

Ona dodaje da bi bilo dobro da naredna vlada shvati koliko je ovo veliki rpoblem i uhvati se u koštac s tim što je pre moguće.

„Jer niti je brzo, niti je lako doći do rešenja“, kaže Macura.

Jevtović kaže da će sigurno u narednom periodu voditi kampanju zagovaranja te politike, jer se „svi slažemo oko problema depopulacije“.

„Mi smo decenijama daleko od rešenja, ali mora se krenuti. Najveći napori će ići ka Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvu finansija“, kaže on.

Komentari

Vaš komentar