Predsednik kaže – nema plana za restrikcije struje, nada se da ih neće biti

Biznis 26. avg 202214:15 > 14:40

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija još nije napravila plan za restrikciju električne energije u zimskom periodu i da se nada da će biti dovoljno novca za nabavku energenata da do toga ne dođe.

„Sve evropske zemlje su napravile planove za restrikciju struje u zimskom periodu, ali Srbija ih još nije napravila zato što se nadamo da ćemo uspeti da obezbedimo dovoljno novca da se iščupamo iz teške situacije“, kazao je na otvaranju Sajma šljiva u Osečini.

POVEZANE VESTI

Po njegovim rečima, država će se boriti „da zagreje svaku kuću i da bude svetla u svakoj kući“.

Vučić je kazao da će nabavka energenata biti teška u predstojećem periodu, navodeći kao primer da se trenutno 1.000 kubnih metara gasa prodaje za 3.300 dolara, te da nakon plaćanja posrednicima i troškova transporta ne može da se kupi po ceni nižoj od 4.000 dolara.

„Nema zemlje u Evropi koja to može da izdrži, a mi se trudimo i pokušavamo da izdržimo i da gradje i ne osete ništa“, rekao je predsednik Srbije.

Naredne godine brza saobraćajnica od Beograda do Valjeva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će naredne jeseni Valjevo dobiti brzu saobraćanicu, odnosno auto-put kojim će biti povezan sa Beogradom. On je rekao da nije ispunio sve što je obećao u vezi nekoliko putnih pravaca.

„Nisam ispunio sve što sam obećao, ne svojom krivicom, već zato što oni koji su klimali glavom dok sam govorio nisu ispunili svoj zadatak“, rekao je Vučić i dodao je da će sada lično da vodi računa o putevima.

Istakao je da je „Osečina tražila da se asfaltira put od 74 kilometra, „što je mnogo za Osečinu koja ima dobar put za Loznicu, Valjevo i dobre ulazne i izlazne saobraćajnice“.

„Ono što je moguće i za šta je urađen predračun to je 37 kilometara puta koji vredi 5,5 miliona evra i to će odmah krenuti i lično ću to da kontrolišem“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se graditi i prečistači za otpadne vode u Osečini i kanalizacija u Peckoj. To je, kako je rekao, ono što će se uraditi da „možemo da se hvalimo Podgorinom kao divnim delom Srbije koji može da podseća i na najbogatije krajeve Austrije i Švajcarske“.

Istakao je da je država spremna da obezbedi posebne subvencije investitorima za zapošljavanje jer je to važno za ceo Kolubarski okrug. On je rekao da su malinari ove godine imali dobru cenu, da šljivari nisu, ali da će proizvodjači rakije imatiti odličnu rakiju po nižoj ceni i da „nikad nisu svi zadovoljni jer je to tržište“.

Srbija je po njegovim rečima ove godine u Rusku federaciju izvezla više voća nego prethodnih godina kada nije bilo ratnih sukoba što znči da raste interesovanje za šljivu.

„Moramo sve da učinimo da pomognemo i Osečini, Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu, Prokuplju i Blacu, opštinama koje imaju najviše šljive u Srbiji koja je zasađena na 74.000 hektara i vidimo kako da osnažinmo izvoz“, rekao je Vučić.

„Država pomogla u rešavanju problema radnika iz Svilajnca“

Vučić je rekao da je država pomogla u rešavanju problema koje su imali radnici firme Alfa techniks iz Svilajnca zbog nenaplaćenih potraživanja za isporučene delove i opremu na gradilištu kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu.

„To je bio spor dve privatne firme za koji država nije bila kriva, ali smo pomogli da se reši, kao što pomažemo kad god možemo“, rekao je Vučić.

Kako je Vučić rekao, problem je što firma iz Svilajnca nije imala aneks ugovora za poslove na gradilištu Linglonga na koji se pozivala.

„Linglong je jedan od najvećih i najvažnijih investitora u Srbiji, važan za opstanak srednjeg Banata“, istakao je Vučić.