Predsednik opštine: 90 radnica višak, neće biti novih otpuštanja u Grameru

Ekonomija 17. avg 202112:45 7 komentara
N1

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević potvrdio je da je 90 radnica fabrike "Gramer" dobilo otkaz kao tehnološki višak, ali je demantovao navode da će do kraja godine još 400 radnica u toj fabrici ostati bez posla.

„Iz rukovodstva fabrike su mi preneli da ne planiraju novo otpuštanje. Imaju posla do kraja godine i ugovaraju nove poslove. Ne odlaze iz Aleksinca, niti su toliko ugroženi“, rekao je Radičević.

On je dodao da „Gramer“, koji proizvodi presvlake za auto sedišta, trenutno ima 1.430 radnika, ali nema dovoljno posla za sve zbog smanjenih narudžbina, tako da je njih 90 otpušteno.

Pročitajte i:

„Nije to prvi put da ‘Gramer’ otpušta radnike. Od 2008. godine, koliko su u Aleksincu, u više navrata su povećavali i smanjivali broj zaposlenih u zavisnosti od ugovora koji su potpisivali i potražnje“, izjavio je Aleksić.

On je rekao i da je „Gramer“ radnicama koje su tehnološki višak ponudio određeni „program“ i njih 37 se dobrovoljno prijavilo za taj program i da odu iz fabrike.

„Radnice koje su ostale bez posla imaju pravo na novčanu naknadu koje obezbedjuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Razgovarali smo sa zaposlenima u niškoj filijali NSZ da im omogući da to što pre sve zajedno regulišu“, rekao je Radičević.

Prema njegovim rečima, dobra je stvar to što fabrika „Magna“ u Aleksincu, koja ima sličan proizvodni program kao „Gramer“, treba uskoro da počne sa radom i ovih dana zapošljava nove radnike.

„Ta fabrika bi zvanično trebalo da bude puštena u rad tokom septembra, a u probnoj proizvodnji već sada imaju 700 radnika. Njima će značiti da uposle radnike koji već znaju da rade taj posao“, izjavio je Radičević.