Predsednik tvrdi da se bolje živi, a država uvodi mere „policijske ekonomije“

Biznis 01. dec 202119:1028 komentara

Uz objašnjenje da štiti životni standard građana, Vlada Srbije odlučila je da od danas do 1. februara zamrzne cene šećera, ulja, pojedinih vrsta svinjetine, mleka i brašna. Od proizvođača se traži da ne smanjuju isporuke tih namirnica. Stručni deo javnosti ovu odluku komentariše rečima: "još nema razloga za takvu drastičnu meru", "šta je sa intervencijom iz robnih rezervi" i "ovo je udar na proizvođače i standard građana".

Od cena se ionako svakodnevno smrzavamo, e – sad je došlo vreme i da se zamrznemo. U ministarstvu trgovine kažu nije se trgovalo sa ovom odlukom preko noći, država se dugo lomila.

Povezane vesti

U narednih 60 dana cene šećera, brašna tipa 400, ulja, svinjskog buta i mleka sa 2,8 odsto masnoće neće smeti da budu više od cena za koje su se ti proizvodi prodavali 15. novembra. Neće postojati jedinstvena maksimalna cena – vrednost proizvoda razlikovaće se u zavisnosti od prodajnog mesta, i svaki trgovac ravnaće se po svom cenovniku koji je važio na taj dan.

Građani koje smo anketirali o ovoj meri kažu:

„Ulje sa 289 dinara koje je do skoro bilo 189 ili 200, ali su cene drastično otišle“.

„Ne samo u marketima, nego i na pijaci i svuda gde god da se okrenere, i u pekari“.

„Mislim da tu još država pomaže da cene ne idu gore, da narodu bude lakše“.

„Cene su mnogo veće nego pre sedam dana“.

Guvernerka NBS poručila da je ona kapetan broda koji inflacija ne može da potopi, a predsednik države svakodnevno tvrdi da se bolje živi, da su plate veće. Pa ipak, pribeglo se ograničavanju cena, meri tzv. policijske ekonomije.

„Cilj je zaštita standarda građana, a očekujemo i da na ovaj način smanjimo inflatorni pritisak“, kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić.

„Administrativna kontrola cena je ustvari udar na naš životni standard, ne pomaže nam, to može da pomogne kratkoročno nekome za tih pet proizvoda, ali na srednji rok je udar na životni standard, tako da ova mera izgleda mi kao popularna i zbog toga se možda i sprovodi“, ističe ekonomista Slaviša Tasić.

„Izbori nisu kad ističe uredba u februaru nego u aprilu“, kaže Kandić.

I dok u ministarstvu trgovine negiraju da je u pitanju populistička mera, drugi ekonomisti zaključuju da još ne postoje razlozi za tako drastične poteze, da je prvo trebalo intervenisati iz robnih rezervi i da će se proizvođači naći u makazama: cene stagniraju, njihovi troškovi rastu, a isporuku tih proizvoda ne smeju da smanje.

„Mi analiziramo i verovatno ćemo, ako bude zahteva sa njihove strane, da im izađemo u susret i dati određene interventne količine po subvencionisanim cenama“, navodi Kandić.

A ko ne ograniči cene, smrznuće se – kazne od 10 hiljada do dva miliona dinara.

Komentari

Vaš komentar