Predstavnici vlasti u kampanji protiv SBB: Poslanica iznela niz netačnih tvrdnji

Biznis 06. dec 202119:29 > 19:3617 komentara
N1

Predsednica Skupštinskog odbora za finansije i poslanica SNS Aleksandra Tomić iznela je tvrdnje da kompanija SBB i njen vlasnik Junajted grupa pokušavaju na silu da uđu na tržište mobilne telefonije u Srbiji. Pravni savetnik Junajted grupe odgovara da je poslanica Tomić iznela niz netačnih podataka o toj kompaniji i da je jasno da predstavnici države vode kampanju protiv učešća SBB-a na predstojećoj 5G aukciji.

Da je predsednica skupštinskog odbora, inače doktor ekonomije, otišla pre televizijskog gostovanja na sajt kompanije o kojoj je govorila, videla bi da je Junajted prupa registrovana u Holandiji, a ne na mestu koje je navela.

„Kada vi vidite da je Junajted grupa registrovana tipa na Devičanskim ostrvima…“, rekla je neistinu Aleksandra Tomić, predsednica odbora za finansije Narodne skupštine.

Ona je iznela i tvrdnje da je kompanija SBB, koja je deo Junajted grupe, registrovana u Sloveniji.

Povezano:

„I svi oni koji su zaposleni ne plaćaju porez kao poslodavac nego se bavi reemitovanjem programa. Znači, koja se nalazi u Sloveniji kada je u pitanju SBB“, navela je Aleksandra Tomić.

United grupa odgovara da nijedna tvrdnja Aleksandre Tomić nije istinita.

„Mi smo čuli čak i to da je SBB registrovan u Sloveniji ili negde van Srbije, uprkos tome što u svim zvaničnim registrima stoji da je SBB srpska kompanija od samog njenog nastanka, septembra 2000. godine, pa na ovamo“, ističe Miloš Stojković, pravni savetnik Junajted grupe.

Pravni savetnik Junajted grupe kaže i da je kompanija SBB uredno popunila upitnik RATEL-a za 5G aukciju, te poštovala proceduru koju je propisalo Ministarstvo telekomunikacija.

„O samoj temi koja se ticala ulaska četvrtog mobilnog operatora na tržište Srbije nismo mnogo ni čuli. Čuli smo te neutemeljene kvalifikacije na račun SBB-a i tvrdnje da se ulazi na silu, uprkos tome što se radilo o regularnoj proceduri po kojoj je SBB pokrenuo priču o ulasku na tržište mobilne telefonije“, ističe Stojković.

Ministarka telekomunikacija Tatjana Matić u oktobru je, na pitanje o aukciji za 5G mrežu, iznela da su Srbiji dovoljna tri operatora i da nema prostora na tržištu za četvrtog.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kaže da zakoni tržišta ne potkrepljuju takav stav. „Gotovo je sigurno da pojava četvrtog operatera ne bi mogla da dovede ni do kakvog pogoršanja, a vrlo je verovatno da bi mogla da dovede do boljeg kvaliteta usluga, neke nove usluge i, možda, niže cene“, navodi Arsić.

Prema njegovom mišljenju, Vlada u slučaju 5G mreže i četvrtog operatora ima druge ciljeve.

„Moguće je da oni žele da kroz telekomunikacije kontrolišu i medijski prostor u Srbiji. To je jedan od mogućih motiva, da se ograniči dolazak novih operatora koji nije pod njihovom kontrolom“, navodi Arsić.

Većina zemalja jugoistočne Evrope uvela je 5G mrežu, koja je višestruko brža od 4G i ima primenu u kontroli industrijskih procesa, u medicini, obrazovanju i razvoju koncepta pametnih gradova što bez 5G mreže nije moguće.

SBB je deo United grupe, u okviru koje posluje i N1.

Komentari

Vaš komentar