Premijerka: Biće povećanja penzija i plata u javnom sektoru

Biznis 08. avg 202214:22 > 14:49 128 komentara
Shutterstock

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će biti povećanja plata u javnom sektoru i penzija, uprkos izazovima sa kojima se zemlja suočava.

„Što se tiče povećanja plata i penzija, uprkos svim izazovima ne odustajemo od onoga što je najvažnije. Dakle, dvocifreno povećanje plata i svakako povećanje penzija više od 19 odsto i povećanje minimalne cene rada“, rekla je Brnabićeva novinarima u Lapovu.

Pročitajte još

Ona je dodala da očekuje i rebalans budžeta kada se uspostavi nova Vlada Srbije.

„Srbija će biti među energetski najbezbednijim zemljama Evrope“

Brnabić kaže da je država dovoljno rano počela da se priprema za predstojeću zimu i grejnu sezonu, zbog čega očekuje da će biti među energetski najbezbednijim zemljama Evrope.

Ona je istakla da će građani i privreda, odnosno investitori „proći mnogo mnogo bolje nego negde u Evropi i u smislu stabilnosti i u smislu cene“.

„Mi smo potpisali ugovore za kupovinu, odnosno uvoz dodatne količine uglja. Još uvek razgovaramo sa nekim dobavljačima da eventualno potpišemo i dodatne ugovore. Želim da budemo spremni za svaki scenario“, rekla je Brnabić novinarima u Lapovu.

Prema njenim rečima, Srbija je najbolje pozicionirana u Evropi po pitanju snabdevenosti gasom, „zahvaljujći dogovoru između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina i uz podršku koju smo dobili od strane Mađarske za dodatna gasna skladišta“.

Podsetila je i da je već počelo utiskivanje gasa u skladište Banaski dvor.

„Ograničili smo na poslednjoj sednici Vlade i izvoz ogreva, produžili ograničenje izvoza drva za ogrev, kao i trupaca. Ograničili smo sada i cenu određenog drveta i peleta“, rekla je premijerka.

Istakla je da nadležni u državi na dnevnom nivou imaju sastanke u vezi sa energetikom u svim oblastima – gas, biomasa, ugalj, drvna biomasa, hidrologija.

„Svuda je teško, a ova suša ne doprinosi ni tome da imate neku bezbednost i da akumulirate neku vodu za naše hidroelektrane, a to čini situaciju jako kompleksnom i sa prevozom i baržama zato što je Dunav, koji je naš način da dopremimo ugalj iz luke u Rumuniji, došao do 1,5 metra vodostaja, tako da barže samo mogu prazne da dođu“, kazala je Brnabićeva.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, ona je navela kako je važno to što će biti urađene identifikacione kartice za građane zemalja koje učestvuju u inicijativi – Open Balkan ID kartice.

„Te identifikacione kartice će služiti da bez čekanja prelaze granice, da možete da radite bez ikakve radne dozvole i u tom smislu sve postaje fleksibilnije tržište rada, što mislim da će mnogo doprineti Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji. Verujem da će samo zbog toga imati dodatan priliv investicija za ovaj region i u ove zemlje koje su članice inicijative. Nadam se da će se ostali priključiti inicijativi“, kazala je premijerka.

Komentari (128)

Vidi sve komentare