Premijerka Francuske: Nema pregovora oko starosne granice za odlazak u penziju

Biznis 29. jan 202314:4815 komentara
REUTERS/Benoit Tessier

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je da vladin plan da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine "više nije predmet pregovora".

Izjava premijerke dodatno je, kako navodi AP, „razbesnela“ protivnike i sindikate koji planiraju nove masovne proteste i štrajkove ove nedelje.

Podizanje starosne granice za penziju deo je šireg zakona, koji sprovodi predsednik francuske Emanuel Makron u svom drugom mandatu.

Predlog zakona nailazi na širok otpor javnosti, više od milion ljudi je protestovalo protiv njega ranije ovog meseca, a nezadovoljstvo podstiče i to što nije jasno šta on donosi francuskim radnicima.

Born je izjavila da se o godinama odlaska u penziju „više ne može pregovarati“ i da je penzionisanje sa 64 godine i produženje broja godina potrebnih da se zaradi puna penzija „kompromis koji je predložen nakon razgovora sa poslodavcima i sindikatima“.

Nakon njene izjave naglo se povećao broj potpisa peticije na internetu, peticije sindikata koji se bori protiv plana za penzionisanje.

Poslanik Manuel Bompard, čija partija „Francuska nepokorena“ predvodi parlamentarni pritisak protiv reforme, pozvao je na „najveći mogući odziv“ u predstojećim štrajkovima i protestima.

Komentari

Vaš komentar