Prestale restrikcije struje na Kosovu i Metohiji

Biznis 15. avg 202220:373 komentara
N1

Od 14 časova na Kosovu i Metohiji prestale su restrikcije struje potrošačima i vraćeno je redovno snabdevanje električnom energijom zahvaljujući saradnji Prištine i Tirane, odnosno Kosovske energetske korporacije (KEK) i Albanske elektroenergetske korporacije (KEŠ).

Ministarstvo privrede u Prištini, koje je potvrdilo prestanak restrikcija, apeluje na sve građane i privredu da preduzmu mere štednje i budu što oprezniji u korišćenju električne energije, prenosi RTS.

„Saradnju sa Albanijom pratiće i druge mere za rešavanje energetske krize i vanrednog stanja u kojem se nalazimo“, naveli su iz ministarstva.

Pročitajte još

Na Kosovu i Metohiji su jutros u osam časova počele svakodnevne restrukcije struje, a Kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da struje neće biti dva sata na svakih šest.

Kako navode iz te kompanije, potrošači će biti snabdevani isključivo strujom iz domaće proizvodnje, pošto KEDS više nema finansijskih sredstava da kupuje struju.

KEDS ukazuje da je do ovakve situacije došlo zbog enormnih cena struje na međunarodnim tržištima i nepokrivenosti troškova sistema.

Iz kompanije su okrivili vladu, jer im nije nije uplatila ni „centa od subvencija u iznosu od 100 miliona evra“.

Komentari

Vaš komentar