Privatni prevoznici traže poskupljenje javnog prevoza u Beogradu

Biznis 12. jul 202209:14 12 komentara
Vrućina, gradski prevoz, GSP, klima uređaj, klimatizovano vozilo, leto, rashlađivanje, prozor, promaja
N1

Privatni prevoznici, koji obezbeđuju više od 40 odsto vozila javnog prevoza u Beogradu, uputili su molbu gradu za poskupljenje, sa objašnjenjem da je, u trenutku kada su potpisali aneks ugovor, gorivo koštalo oko 160 dinara po litru, a sada više od 200, objavila je Radio-televizija Srbije.

Gradski prevoz je poslednji put poskupeo 2015. godine, a grad u ovom trenutku ne planira povećanje cene prevoza i neće se menjati ni kriterijumi za one koji se voze po povlašćenim uslovima, saopštio je gradski sekretarijat za javni prevoz.

Pročitajte još

„Mi smo poslednji zahtev podneli 27. marta sa povećanjem cene rada od 10,34 odsto i očekujemo da će to u najkraćem roku biti ispoštovano. U međuvremenu su se parametri stekli da se poveća za još pet-šest odsto cena rada“, izjavio je Drago Tošić iz Konzorcijuma privatnih prevoznika.

Po ugovoru koji imaju sa gradom, mogu dva puta godišnje da povećaju cene, ukoliko troškovi na osnovu četiri kriterijuma, od kojih je cena goriva svakako najznačajniji, porastu za više od pet odsto.

„Za prva četiri meseca kašnjenja povećanja cene rada izgubili smo preko 120 miliona dinara, a u ovom drugom kašnjenju, koje je trenutno, izgubili smo više od 200 miliona dinara. Za tu cenu, za to što nam je izostavljeno povećanje, mogli smo da nabavimo preko 20 solo autobusa. Prema onome što smo u poslednjim inteziviranim razgovorima dobili je da će naš zahtev biti usvojen na prvoj sednici Skupštine grada“, rekao je Tošić.

Činjenica je da se naplatom karata podmiruje oko četvrtina troškova javnog prevoza u Beogradu, ostalo se finansira iz gradskog budžeta, a prevoz bi morao drastično da poskupi ukoliko bi grad odlučio na taj način da obezbedi više sredstava za javni prevoz, što se, zbog socijalne politike, izvesno, neće desiti, konstatuje RTS.

Komentari (12)

Vidi sve komentare