Privlačenje investicija kroz poreske olakšice za očuvanje ekonomske stabilnosti

Biznis 09. mar 202208:50
Izvor: Promo/EY

Dragana Varagić Đokić, Associate Partner u poreskom odeljenju kompanije EY u Srbiji bila je jedna od učesnika na završnom panelu drugog dana Kopaonik Business Foruma na temu „Reforme poreske uprave i održivi razvoj“.

U godini kada je centralna tema čitavog Kopaonik Business Foruma Srbija 2030 – Agenda za održivi razvoj, pored diskusija o aktuelnim temama kao što su makroekonomske politike, digitalna ekonomija, četvrta industrijska revolucija, investicije, jedna od ključnih tema bila je svakako i reforma poreske uprave sa naglaskom na ciljeve održivog razvoja.

„Od izuzetnog značaja za razvoj ekonomije jeste razmotriti kako kroz poresku politiku da ostanemo interesantna i atraktivna destinacija za investicije. Strane investicije donose izuzetnu stabilnost, međutim, nikako ne treba zaboraviti i domaće investitore, koji najčešće pripadaju sektoru malih i srednjih preduzeća, koji su stub svake ekonomije.“ istakla je Dragana Varagić Đokić.

Promo/EY

Tokom učešća na panelu Dragana Varagić Đokić izjavila je da je u „postojećem poreskom sistemu, investitorima posebno atraktivna tzv. desetogodišnja poreska olakšica za koju znamo da je često bila faktor koji presuđuje pri odabiru Republike Srbije kao investicione destinacije.“

„Trenutno je u svetu aktuelna velika poreska reforma, koju sprovode OECD zemlje kroz BEPS inicijative, a sve sa ciljem da korporacije plaćaju svoj ‘Fare share’ poreza i tako doprinesu održivom razvoju. Mi sve te trendove moramo da ispratimo i da se trudimo da zadržimo poreske olakšice koje su nama važne radi očuvanja nivoa investicija.“, naglasila je Dragana Varagić Đokić.

Panel je moderirao Svetislav Kostić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a među ostalim sagovornicima na temu bili su i Aleksandar Ljubić, Izvršni direktor Saveta stranih investitora; Rade Šević, pomoćnik direktora, sektor za transformaciju Ministarstvo finansija – Poreska uprava i Srđan Svirčev, ekspert za pitanja javnog sektora u Svetskoj banci.