Privreda i pomoć u pandemiji: Da li su mere imale efekta?

Ekonomija 06. maj 202121:18 > 23:46 0 komentara

Do sada su privrednici dobili tri minimalne plate, kao i nekoliko puta pomoć od 60 odsto minimalca, kako bi preživeli krizu izazvanu pandemijom. Ali pod jednim uslovom - da ne otpuštaju više od 10 odsto radnika nakon dobijanja poslednje uplate. Nekima je pomoglo, nekima ne...

„Ono što je evidentno jeste da se broj nezaposlenih u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje povećao za nekih 50-ak hiljada, jer je taj moratorijum na zabranu otpuštanja istekao u januaru. Radnici su se najviše žalili u ugostiteljstvu da su vlasnici nakon isteka mera davali im otkaz. Ili da su morali poslodavcu da vrate novac koji im je uplaćen, pod izgovorom da će im biti vraćen, a dešavalo se da se, na žalost, to nikada ne dogodi“, kaže novinar portala Radnik.rs Miloš Vučković.

POVEZANE VESTI

Trećim paketom mera direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće više od 1,5 miliona preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

„Ove poslednje mere koje iznose oko 16.000 svakako koriste ali nekom poslodavcu koji nije u mogućnosti da posluje na normalan način, pitanje je da li će da koriste i šta može da uradi jer to je zapravo samo pola minimalne cene rada“, ocenjuje Vučković.

I džepovi građana biće puniji za 60 evra, koji će se isplaćivati u dva dela. Za pomoć države prijavio se veliki broj građana, što, prema rečima Biljane Stepanović, urednice Nove ekonomije, ne iznenađuje.

„To govori o nivou siromaštva u Srbiji jer mi smo došli dotle da je mnogim ljudima 30 evra veliki novac. Meni jako smeta što se ovde promoviše kultura siromaštva i neke zahvalnosti za te neke mrvice“, kaže Stepanović.

Budžet Srbije ne raspolaže sredstvima za sprovođenje vanrednih isplata pomoći građanima pa se ti rashodi finansiraju zaduživanjem države, uz iznosu od više od milijardu evra, naveo je Fiskalni savet.

Prema oceni tog tela, novac je mogao da se uloži korisnije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!