Privrednici i turistički radnici najavili protest: Pet zahteva budućoj vladi

Ekonomija 28. mar 202214:37 4 komentara
Dragan Mujan/Nova.rs

Privrednici i turistički radnici okupljeni u udruženju Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije i inicijative TAS (Udruženje turističkih agencija i turističkih radnika Srbije), najavili su protest za 30. mart ispred Vlade Srbije. Budućoj vladi ovi privrednici postavljaju pet zahteva podsećajući da bez domaće privrede - nema jake države.

Pročitajte još:

„Od nove vlade očekujemo da se u najkraćem roku prekine praksa subvencionisanja stranih investitora novcem građana Srbije i da se iste preusmere u razvoj domaće poljoprivrede i prerade. Zatim da se smanje nameti na male zarade i poveća neto kako bi se digao standard onih koji najviše rade, a najmanje zarađuju. Očekujemo da se prekine diskriminacija majki preduzetnica. Takođe, da se povuče Zakon o fiskalizaciji, Zakon o elektronskim fakturama, Zakon o arhiviranju i redefinišu ostali štetni zakoni i uredbe koji se sprovode na štetu legalno registrovanih privrednika, a u korist crnog tržišta“, navode u udruženju Zađtitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Privrednici takođe, kako se dodaje, od nove vlade očekuju da se procesuiraju akteri afera u kojima je oštećen budžet Srbije. A reč je, ističu, o neverovatnih 12 milijardi evra godišnje, prema proceni ekonomista udruženja, na čelu sa profesorom Predragom Mitrovićem.

„Nikad više ne želimo da vidimo plagijatore i utajivače poreza na ministarskim i drugim bitnim državnim funkcijama na kojima treba da budu profesionalci koji će se pobrinuti da sistem radi u službi građana i privrednika, za šta ih i plaćamo“, navodi se u saopštenju udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare